MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Trendab AB   

   
Mats Bilar   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Mastertrailer.   

   
SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Nils-Brage Pettersson
© Nils-Brage Pettersson
När Volvon startas upp för att backas ut ur garaget, går det liksom en rysning i kroppen. Vilket ljud, här vittnar det om ”power”? Att Mats Larsson från Dalkarlsberg är servicetekniker till yrket, råder det ingen tvekan om. Det funktionella och praktiska tänkandet, ger sig verkligen i uttryck i rallybilen!

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Den färske rallyföraren Lucas Axelsson (t.v.) tillsammans med kartläsaren Alexander Lönnström. Första rallytävlingen gick av stapeln för ett halvår sedan. Nu ligger de på en sjätte plats totalt i Suzuki Cup, samt 2:a i junior klassen. Imponerande, vilken start!

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
I garaget rallynostalgi från 70-talet och Klassiska Rally Cupen från 90-talet. Dessutom visar en gästutställare upp material från sin rallytid, Håkan Olstam MK Kopparberg.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Pontus Lönnström på plats vid Skogshyddan lördag. Vad vore 'Rally & Konst' utan en rallystjärna på plats?
Rally & Konst 2022 presenterar Sveriges första Lexus för grupp H!

Det börjar dra ihop sig mot konstrundan Ljusstråk, men också mot ”Rally & Konst” vid Skogshyddan i Järnboås. Som vanligt står Karin för det konstnärliga i akvarellteknik. I år har vi däremot glädjen att få presentera en rallybomb! Den är under byggnation av en servicetekniker i Striberg! Nämligen en Lexus IS 200. Också en Volvo 940 grupp H i toppskick finns på plats. Byggd av, också han en servicetekniker, men från Dalkarlsberg. Slutligen en Suzuki Rally Cup bil i toppskick, körd av en ung kille med påbrå från bröderna Axelsson i Fåsjöhyttan. Pappa Leif körde framgångsrikt Suzuki under 90-talet. Farbrodern Roland läste åt flerfaldige Suzuki Cup vinnaren Göte Nygren, MK Kopparberg.

Rallyverkstaden i Dalkarlsberg
Mats kommer med en liten ask som innehåller två rätt kraftiga drev.
Det här är utväxlingen som sitter i växellådan. Nu sitter det i 5,28 och i asken ligger 5,13. Har man riktigt bråttom så byter man det på en halvtimma.
Annars så började rallyintresset med att Mats 17 år äldre bror Magnus körde rally till slutet av 80-talet. Han var då bilplåtslagare, vilket var perfekt. Nuvarande bil byggdes mellan 2012-14 med vissa uppehåll. Från början en Volvo 940 turbo som rensades helt.

Servicetekniker uti fingerspetsarna
- Vi byggde i störtbågen, fick hjälp av min kompis Henrik som är svetsare. Viktigt att tänka på är var alla fästen ska sitta, innan lack. Det är 3-länk på bakaxelupphängningen, samt watt-länk. Andra stötdämpartorn för längre fjädringsväg. Pinjongvinkeln är viktig, man ställer så att den pekar ned 1,5º då bilen är obelastad. Då sätter sig bilen vid gaspådrag.
När man tittar på bilen och karossen ser den oförskämt fräsch ut, trots 2 rullningar. Den första i Bergslagsrallyt 2017 och den andra i Götenerundan 2018. Kom och se Mats Larssons häftiga Volvo 940 rally grupp H i toppskick!

Suzuki Swift MK1 GTI, 88 årsmodell.
Den ser ovanligt fin ut för att vara så gammal.
Första pallplatsen kom i Kopparsvängen. Där blev vi två i C-förar klassen, berättar Lucas.
Då åkte Pontus Lönnström med. Tävlingen efter i Järbo körde vi av vid två tillfällen. Med sina 101 hkr pinnar det på bra.
Jaa, i Lima på rakorna var vi uppe i drygt 150 km/h, säger Alexander.
- Bilen är ju rätt så smal, så det kan vara svårt med hjulspåren. Men Suzuki Cup går alltid ut först i tävlingarna, så det är bra. Lätt är den också, man kan nästan lyfta den i bak på två personer, säger de och skrattar.
Det är ju bra ifall man åker av! Kom och se Lucas Axelssons tuffa rally Suzuki Swift i service/depå miljö!

Det började med finnarna i Rally Karlstad.
Efter många år i Volvo original, både i 240 och 940 började Marcus titta efter något annat. Volvo 940 var ett alternativ, likaså BMW, precis då som nya reglementet för grupp H kom.
- Men, jag tror det var 2016 eller 17, så var finnarna över och körde Rally Karlstad i en Lexus IS 200 och den gick ju bra, riktigt bra. Jag blev bekant med honom, samtidigt som jag började undersöka marknaden.

Toppmotor skickades från Thailand.
Marcus hittade sin bil i Borlänge.
Fick också en kontakt i Thailand med en person som letade rätt på motorer, för att sedan skicka till Sverige. Många för drifting. Jag hade undersökt med Rallyutskottet och fått klartecken! Vi var tvungna att skapa en handling över bilmodellen. Därefter kan man starta byggprocessen.
Kom ska du få se, här har jag min svarv och fräs!

Vi går in i ett annat rum och till höger i bänkhöjd står specialutrustningen.
Här gjorde jag insugsröret och underdelen till motorfästena, kom och se Marcus Rutgerssons eleganta Lexus IS 200, enligt nya Grupp H!

Välkommen till ”Rally & Konst” 2022 vid Skogshyddan i Järnboås.
Den 3-4 september mellan kl. 10:00 – 17:00.


© Nils-Brage Pettersson © Nils-Brage Pettersson
Här har vi den tekniskt kunnige och skicklige bilbyggaren från Striberg, Marcus Rutgersson. Bilen är inte 100% klar, utan under byggnation och konstruktion. När motorhuven öppnas, ser man geniala lösningar. Till höger det Finska teamet som i Karlstad väckte intresset för bilbygget.

Publicerad: 2022-08-16 22:10






Två sträckor dubbelt för Dackefejden i Kosta.
Tävlingsledare Linda Telehagen tillsammans med övriga organisationen önskar alla välkomna till årets Dackefejd.
- Vi fortsätter med vårt samarbete med Destination Kosta, vilket varit väldigt lyckat och uppskattat av både tävlande, publik och organisation. Denna gången utökar vi till 2 sträckor som...

Publicerad: 2024-04-18 09:28


Ogier snabbast på shakedown inför Croatia Rally.
© Toyota Gazoo Racing. Shakedown ännu inte helt avslutad inför Croatia Rally, snabbast med tre åk, även om flertalet i Rally1 klassen fick sina tredje rundor strukna då de stoppades.

Rallypensionären Sebastien Ogier slog till med snabbaste tid i sitt andra åk, 0,7 sekunder bakom Elfyn Evans. Thierry Neuville går in m...

Publicerad: 2024-04-17 21:54


Hallberg kör Polo R5 i SM Veckans rallysprint.
© emotorsport.se Till sommaren får ni se Patrik Hallberg i en R5 igen, denna gången blir det under SM-Veckan i Västerås där han fått chansen att köra Christer Hedlunds VW Polo GTI R5.

- Detta ska bli riktigt skoj! Jag har längtat sedan vi gick i mål på Gotland att få chansen igen och är otroligt tacksam för möj...

Publicerad: 2024-04-17 21:42


Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.
© Hyundai Motorsport.Lagom till frukost, klockan 9:00 startar sändningen från shakedown inför Croatia Rally i vår WebTV & Video avdelning. Det är sträckan Okic på 3,65km som körs, första bil ut är Thierry Neuville med start klockan 9:01.

Första vändan går i VM tabellens ordning, sedan är det fritt att köra och för Ra...

Publicerad: 2024-04-17 20:16


Rallyintresset håller i sig, starka startfält under våren.
© emotorsport.seRallyintresset håller sig på en bra nivå, om vi tittar framåt ses 160-talet ekipage anmälda för Vilda Ryd Racet där då Bilsport Rally Cup går ihop med Historiska RM serien och Klassiska / Historiska Rally Cuperna i slutet va månaden.

Den första maj körs traditionsenligt Lill Jumbo hos Falköpings ...

Publicerad: 2024-04-17 20:15


Resultat & WebTV direkt från shakedown Croatia Rally torsdag 9:00.
© Toyota Gazoo Racing.Torsdag förmiddag innebär shakedown inför Croatia Rally, årets fjärde WRC deltävling. 3,65km långa Okic körs med start klockan 9:01 där VM ledande Thierry Neuville går först, Elfyn Evans och Adrien Fourmaux följer.

Efter Rally1 klassen följer WRC2 ekipagen, totalt tre vändor på sträckan ska göras...

Publicerad: 2024-04-17 20:11


Anmälningslista, Solberg & Andersson är Svenskarna bland 69 ekipage till Rally de Portugal.
© Oliver Solberg Rally.Lagom till starten i Croatia Rally så släpps anmälningslistan för kommande WRC deltävling. Rally de Portugal körs 9-12:e maj med 22 sträckor på närmare 34 mil och 69 anmälda ekipage.

Både Rovanperä och Ogier.
Toyota Gazoo Racing kommer med fyra bilar, för fabriksteamet Elfyn Evans, Kalle ...

Publicerad: 2024-04-17 19:58


Helin redo för Rally Yding i ny Opel Corsa, siktar på guld i Danska Mästerskapet.
© Stefan Helin.Danska Mästerskapet inleder i helgen med Rally Yding där Horsens Automobil & Motor Klub arrangerar, åtta mil special på asfalt väntar för 40-talet bilar.
Två sträckor dubbelt innan två nya sträckor under eftermiddagen går dubbelt, service mellan varven. Start vid lunchtid och målgång vid 18-tiden f...

Publicerad: 2024-04-16 22:12


Tre Svenska ekipage under stor tjeckisk rallyhelg i Klatovy.
© emotorsport.se14,5 mil special på tjeckisk asfalt väntar i helgens Historic Vltava Rallye i Klatovy, deltävling två i FIA European Historic Rally Championship.

Tre sträckor dubbelt på fredagen kväll med 62km special, avslut på lördagen med tre sträckor dubbelt och 82km innan man vid 16-tiden rullar över målgån...

Publicerad: 2024-04-16 20:42


Vimmerby MS redo för två dagars rally, Svenska Sprintserien inleder i helgen.
© emotorsport.seTill helgen startar Svenska Sprintcupen säsongen i Vimmerby med två dagar och deltävlingar på Vimmerby MS motorsports arena Gnagaredalen. Nu närmar det sig med stormsteg och förberedelserna är i slutskedet.
- Vi ska ha en jobbarkväll idag där vi ska putsa till det sista så alla tävlande, publik ...

Publicerad: 2024-04-16 20:38


Tidigare nyheter:
Minikongen på klassiska kurviga, backiga och utmanande grusvägar.
Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
Totalseger för Kristensson i Simrishamnsmixen, jobbar för SM start i Nyköping.
Mille Johansson kämpade sig till pallplats i EM-premiären i Ungern.
Fullmatad TV tablå för helgens WRC Croatia Rally.
Hawkeswood i Toyota GR Yaris vann Rally of Otago - Meeke i Escort MK2 sjua totalt.
Pryce snabbast genom Brittiska rallymästerskapets Severn Valley Stages.
Tempestini vinner Rally Hungary, Mille Junior EM trea och Carlberg bröt.
Dansk totalseger i Bilmånsson Rallysprint.
Sex raka sträcksegrar för Andervang i Roland-Rallye Nordhausen.
BilMånsson Rallysprint och Rally Hungary, följ söndagens rallyn.
Mikko i Toyota toppar Rally Hungary, Carlberg tvåa i Junior EM debuten.
Aprilsprinten inledde Eskilstuna Sprintcup.
Kristensson körde hem Simrishamnsmixen.
RS åkarna i söder inleder med BilMånsson Rallysprint.
Följ lördagens rally, bl.a. Aprilsprint, Simrishamnsmix och EM i Ungern.
Cais snabbast på ss1 i Rally Hungary, Carlberg delad J-EM trea.
Calle sjua, Mille elva på shakedown i Junior ERC.
Skoda dominerade kvalet i Rally Hungary, sjukdom stoppade Östberg och Barth.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Croatia Rally 18-21/04


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.