SA Tech AB   

   
Mats Bilar   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
Trendab AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Ericsson-Motorsport.
© Ericsson-Motorsport.
Jocke Nyman - en vinnare i 4wd!
Dramatik och sekunder avgjorde SM medaljerna 2009.

KMK-Trofén - årsfinal för "nya" Rally SM under ledning av Bertil Klarin och Svenska Rallyt. Femte och sista deltävlingen med Katrineholms MK och SMK Vingåker vid rodret. Upplägget var tre sträckor som samtliga användes två gånger i en tävling som flöt på bra med utslagsgivande och intressanta sträckor. Enda plumpen i protokollet för arrangören var en onödigt rörig och okontrollerad prisutdelning. Fem SM guld stod att fördela under dagen, men hur gick det då?

Först ut på de kyliga sträckorna var Andreas Mikkelsen som i en original Subaru satte tempo, dock var Per-Gunnar "PG" Andersson snabbast, 1,8 sekunder före norrmannen. Jonas Wigren i den trimmade klassen var 3,5 sekunder bakom på delad tid med Mats Jonsson. Ett av gulden placerades nu nästintill hos Mats Jonsson sedan Mikael Lindqvist tvingades bryta redan efter sträcka ett, punktering och trasigt fjäderben. Leif Peterson tog samtidigt ledningen i trimmade 2wd klassen med 4,6 sekund tillgodo på Peter Zachrisson - där gällde först till mål för guldet! I otrimmat var Patrik Johansson bäst följd av Peder Ökseter med Anders Gullstrand som trea vid "comebacken".

Läget vid halvtid.
Efter tredjesträckan, den längsta milen långa Nästorp sträckan var det fördel PG med 6,1 sekund tillgodo på Mikkelsen inför lunchen. Jonas Wigren hade drygat ut sin WRC ledning till 10,9 sekunder på Mats Jonsson som valde att köra något mer på säkerhet - trots allt stod det 15:e SM guldet på spel. Leif körde fort, snabb på de två första sträckorna, med tredjesträckan vände på siffrorna när Peter nu bara var 1,7 sekunder bakom. För Patrik var det nu Mattias Wennman och SM hotet Robert Eriksson som jagade.
Med fem sträckor körda, en enda kvar av årets SM var PG i ledning för tävlingen, men något SM guld såg det inte ut att bli då Jocke Nyman åker fort och ligger tvåa, 7,9 sekunder till Jimmy Joge. I trimmat hade Wigren kört till sig knappt 12 sekunder till Jonsson. Leif hade nu 12,3 sekunder efter en punktering av Zachrisson på sträcka fyra som tappade mycket men han jagade mot toppen. Patrik Johansson hade snart halvminuten bakåt med såväl SM, JSM som Topdriver guld i sikte.

Så slutade SM!
Andreas Mikkelsen toppade avslutningen, men nådde inte P-G som vinner KMK Trofén totalt, likt flera andra gånger under året! Totaltrean Jonas Wigren var 25 sekunder bakom vinnaren, men kammade ändå klassen före Mats Jonsson. Som åtta totalt rattade Johan Rudengren i mål. Guldet, det 15:e i ordningen tog Mats Jonsson och Johnny Johansson - nu siktar de på sitt 16:e 2010! Jonas Wigren och Mikael Lindqvist fullföljde topp tre i SM tabellen.
Joakim Nyman slutar 5:a totalt och tvåa i otrimmat, tar SM guldet till Östersund. Från vinnare i framhjulsdriven Ford till vinnare i fyrhjulsdriven Mitsubishi för Nyman och Bo Holmstrand - en imponerande prestation. Jimmy Joge och Hans-Erik Weng följde nu närmast i klassen. Som silverpeng i tabellen slutar dock PG följd av Jimmy Joge.

I trimmat 2wd kom 10 sekunder att skilja, Leif Peterson vann före Peter Zachrisson - så även i SM där det blev ett andra raka guld till Göteborgaren med Toni Sundqvist i kartläsarstolen på Corollan. Trea både i tävlingen och SM-serien blir Calle Ward. Victor Henriksson blir bara femte trimmade 2wd men körde bra från start, en smärre visit utanför spår och skadat bakhjul förstörde topplacering i den nya R2 Fiestan som i övrigt lockade många blickar till sig.
I otrimmat tog Robert Eriksson och Jens Carlsson guldet, allt sedan Patrik Johansson tvingades bryta bara kilometern från mål på sista sträckan med växellådshaveri. Mattias Wennman tog andraplatsen och Torbjörn Westerlund den tredje. I SM serien blev det trots strulet ett silver för Patrik och bronspeng till Mattias Wennman. För Wennman blev det däremot toppen med JSM guld, på poängen lika med Håkan Björkman och brons för Patrik Johansson. Även i Fordcupen försvann guldet, där silver bakom Peder Ökseter.
Klasseger blev det också för Fredrik Åhlin i minstingklassen för otrimmat 2wd, men snart blir det dock fyrhjulsdrift för den unge talangen som då rattar Oscars Svedlunds tidigare N12 Subaru.

* Resultatlista, se
"Rally".

Publicerad: 2009-10-10 22:44






Sydsvenska Mästerskapet tillbaka i Sydsverige.
Behövs det verkligen en cup till i Småland och Södra 2024? Det är en fullt berättigad fråga! De två distrikten som har en femtedel av klubbarna i Sverige har också nästan en tredjedel av planerade rallytävlingar. Nästan alla cuper och serier i Sverige har också en eller flera deltävlingar i dessa di...

Publicerad: 2024-04-23 21:48


PG Andersson kör DRIVE VXOs BMW i Rally Nyköping.
© Drive VXO Motorsport.Tvåfaldige Juniorvärldsmästaren och flerfaldige Svenske Mästaren PG Andersson kommer till start i Rally-SM:s gruspremiär den 10-11 maj i Nyköping. PG kommer att tävla tillsammans med sin rutinerade codriver Anders Fredriksson i DRIVE VXOs BMW 1M i den tvåhjulsdrivna klassen.

Bilen, byggd av svens...

Publicerad: 2024-04-23 20:31


48 ERC ekipage till Rally Islas Canarias, tre Svenska ekipage.
© Torbjörn Carlberg.48 av de 80-talet anmälda för Rally Islas Canarias, årets andra EM deltävling kör om poäng i EM klasserna - resterande i nationella klasser och serier.

Jakten kan börja för Östberg och Barth.
29 ekipage går för Rally2 i EM tävlingen som inleds med Hayden Paddon och följer med Efren Llaren...

Publicerad: 2024-04-23 20:23


90 bilar totalt, 18 ekipage från Norge, Finland och Danmark nu i listan för Rally Nyköping.
© emotorsport.se90 ekipage ses nu i listan för Rally Nyköping, den kommande Rally SM deltävlingen men också deltävling i Nordiska Mästerskapet, något som denna gång lockats startande från Norge, Finland och Danmark. Anmälan stänger på söndag kväll och än väntas ett antal ekipage fylla på.

Fler namn väntas för SM...

Publicerad: 2024-04-23 18:53


Sträckinfo, publiktips och programförsäljning inför Vilda Ryd Racet.
© Ryds MK.Sträckinformation och programförsäljning till helgens Vilda Ryd Racet.

SS1 ONE Nordic AB, 8,51 km:
Startar på en krokig byväg, som efter ett par kilometer övergår till en mindre väg med mycket sten i kanterna i ett par kilometer. För att efter ca halva sträckan återgå till byväg igen, som är någ...

Publicerad: 2024-04-22 21:10


Caroline Gassner ny co-driver till Jonna Eson Brådhe.
© emotorsport.seJonna Eson Brådhe, ny förare för mig 2024,
- I februari åkte jag och Jonna tävlingen Hasselasvängen tillsammans och kände att vi hade ett fint samarbete ihop. Nu väljer vi att ingå samarbete även resterande del av 2024, och vi bildar därmed helkvinnligt ekipage i 4wd, berättar Caroline Gassn...

Publicerad: 2024-04-22 21:06


Foto från Ekrundan Light, test och träningsdag hos SMK Eksjö.
© emotorsport.seUnder söndagen körde SMK Eksjö en test och träningsdag för framför allt klubbens medlemmar men också ett par gästande ekipage. De tävlande fick chansen att känna på bilarna efter vinteruppehållet och se att allt fungerar innan tävlandet drar igång under våren.
Åtta ekipage tog chansen att köra strä...

Publicerad: 2024-04-22 17:56


Sesks får drömchans av WRC Promotorn, två tävlingar i Fiesta Rally1.
© M-Sport.24-årige Lettländaren Martins Sesks får en drömchans, han kommer köra Ford Puma Rally1. Starterna sker med stöd av WRC Promotorn och i samarbete med M-Sport, där kommer Martins göra två starter.

Han inleder i Polen i slutet på juni med en Ford Puma Rally1 utan hybrid för att se och lära och att s...

Publicerad: 2024-04-22 09:22


WRC tabellerna efter Croatia Rally.
© Toyota Gazoo Racing.WRC tabellerna summerade efter Croatia Rally, fyra deltävlingar som kan ge en fingervisning om hur året kan sluta. Thierry Neuville hade en tung söndag, samlade bra med poäng från första två dagarna och körde hem 19 poäng precis som jagande Elfyn Evans, fortsatt sex poäng mellan dem. Adrien Fourmaux...

Publicerad: 2024-04-21 21:19


Så gick det i rallyklasserna när Svenska Sprintserien inledde.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde sin säsong hos Vimmerby MS, fem tävlingshelger och två deltävlingar per arrangör är upplägget för säsongen. Första gången i Vimmerby för de 90-talet åkarna som kom för start - så här gick det i rallyklasserna.

"Lången" på pallen båda dagarna i trimmat 2wd.
Stö...

Publicerad: 2024-04-21 20:45


Tidigare nyheter:
Foto från Svenska Sprintserien, deltävling 1.
Pettersson åkte hem Skänningeknixen.
Ogier kör hem Croatia Rally, avåkning stoppade Neuvilles segerchanser.
Hässleholms GP, ny riktning och fler varv nästa helg.
Andraplats för Helin i Danska Yding Rally, bra start med nya bilen.
Söndagsrally med Sprintserie, Skänningeknix och Croatia Rally.
Hansen sexa i Rallye Sumava Klatovy, men rallyt avbröts efter tre sträckor.
Täta kampen i Kroatien rullar vidare, Neuville tog flest WRC poäng efter lördagen.
Hemmaförare i Toyota snabbast i Historiska EM, Historic Vltava Rallye.
Andervang snabbast i Aspgren Byggsprinten.
Söndagsrally på asfalt, Skänningeknixen på gång.
Följ Svenskarna i Aspgren Bygg sprinten, Sprintserie, Rally Yding, Kroatien och 2x Tjeckien.
Neuville och Evans delar ledning i Kroatien efter fredagen, dubbelt Citroen i WRC2.
90 åkare inleder Svenska Sprintserien i Vimmerby i helgen.
100 bilar i Aspgren Bygg sprinten, tävlande för Upplands DM.
Följ fredagens tävlande i Croatia Rally och Historic Vltava Rallye.
Två sträckor dubbelt för Dackefejden i Kosta.
Ogier snabbast på shakedown inför Croatia Rally.
Hallberg kör Polo R5 i SM Veckans rallysprint.
Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Vodafone Rally de Portugal 09-12/05


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Ekrundan Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Svenska Sprintserien 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.