Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
SA Tech AB   

   
MaxSport   

   
Trendab AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

WRC Academy Spain, tufft rally för Åhlin men Tidemand blev tvåa.
PRESSRELEASE

I helgen kördes den sjätte och sista deltävlingen i FIA WRC Academy 2012. Rallyt avgjordes i Spanien, i Tarragona-regionen, och bjöd på en blandning av både grus och asfaltsträckor. För den ena av de två svenska landslagsförarna i klassen, Pontus Tidemand, slutade rallyt med en andraplats. För den andra föraren, Fredrik Åhlin, slutade rallyt med ett brutet revben efter en krasch mot ett träd.

Under fredagen kördes sex sträckor och Pontus Tidemand tillsammans med kartläsare Stig Rune Skjaermoen vann fem av dessa. Trots det var han lite besviken efter rallyts första dag.

”Det var helt fantastiskt att vinna fem av sex möjliga sträckor under fredagen men tyvärr fick vi en punktering på sträcka fem och tappade över tre minuter” berättade Tidemand efter målgång dag ett. Trots punkteringen låg Pontus på en andra plats i rallyt inför lördagens avgörande sträckor.

Fredrik och hans kartläsare Morten Abrahamsen låg på en tredjeplats i rallyt inför sträcka tre på fredagen, och han berättade att det var ordentligt halt på vägen.

”Det var som en riktig snömodd på vissa ställen. Röd smetig lera som gjorde vägen väldigt hal. Tyvärr gled vi av vägen på ett ställe och landade uppe på en jordvall. Bilen blev inte skadad, men vi kom inte loss för egen maskin, och det fanns ingen publik på det stället som kunde hjälpa till, så jag fick koppla loss mig och springa efter hjälp. Jag fick tag i några åskådare ett par hundra meter bort och efter att de hjälpt till att knuffa ner oss från jordvallen kunde vi ta oss vidare” berättade Fredrik, som efter första dagens sex sträckor låg på en fjärde plats.

Alla lördagens avslutande sträckor skulle köras på asfalt. Pontus hade som mål att försöka plocka in tid på ledaren Jose Suarez, men efter de tre första sträckorna kunde han tyvärr konstatera att avståndet var för stort. I stället fick han koncentrera sig på att inte göra några misstag, och försöka komma i mål, för att på så sätt kunna säkra en andraplats i tävlingen och en tredjeplats totalt i mästerskapet.

”Jag tyckte körningen stämde ganska bra på lördagen också, vi vann två av asfaltsträckorna och jag har lärt mig otroligt mycket av vägarna här i Spanien inför framtiden”, säger Pontus, som under året varit på pallen i alla tävlingar där han inte drabbats av tekniska problem. Han har dessutom tagit näst flest sträcksegrar av alla förare i WRC Academy under säsongen.

”Jag är självklart otroligt glad över tredjeplatsen i mästerskapet, och vi har visat att vi är en av de snabbaste när allt funkar. Det är nog det mest positiva jag tar med mig från detta år, och all erfarenhet jag har fått av sex nya VM-deltävlingar förstås” avslutar en glad Pontus.

För Fredriks del avslutades rallyt med en avåkning på sträcka tio, och ett hårt stopp mot ett träd. Efter att ha blivit hjälpt ur bilen flögs Fredrik med helikopter till ett närliggande sjukhus där det konstaterades en lindrig hjärnskakning och ett brutet revben.

”Det kunde gått värre” säger Fredrik. ”Trädet kom in i bilen precis bakom förarstolen, det var en rejäl sidsmäll. Det var bara två sträckor kvar av rallyt och jag låg på en fjärdeplats. Jag hade bra speed i bilen och det kändes kanon på asfalten” berättar Fredrik från sjukhuset i Spanien. ”Målet för mig och Morten var att köra stabilt och ta oss i mål, efter allt trassel vi haft under säsongen. Men sen gled vi bara av vägen. Jag vet inte riktigt hur det gick till, det bara hände, och pang så tog det stopp! Var det något som gick sönder på bilen som orsakade avåkningen, eller var det något annat? Jag vet inte. Det gick så fort när vi smällde och det ska bli intressant att titta på bilder från ombordkameran. Kanske kan det ge några ledtrådar till varför vi åkte av . Jag var lite omtöcknad i helikoptern, men nu känns det bättre” säger en bedrövad Fredrik som ser fram emot att flyga hem till Sverige under måndagen.

Kartläsare Morten Abrahamsen klarade sig turligt nog undan utan skador.

Rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson följde grabbarnas framfart på plats i Spanien.

”Jag tycker fruktansvärt synd om Fredrik som haft en tuff säsong, och att det skulle sluta med ett brutet revben och en ordentlig smäll här i Spanien känns extra hårt. Samtidigt gläds jag förstås åt framgången för Pontus. Tyvärr försvann hans chans till en slutlig andraplats i klassen efter punkteringen i fredags, men han tog dock hem bronset. Inte illa det heller efter hans första år i WRC Academy” säger Anders.

”WRC Academy är ett bra skyltfönster för unga lovande juniorer och jag tycker att både Fredrik och Pontus visat sig på styva linan. De är ordentligt snabba båda två och så länge grejerna håller så är de med där framme, det är glädjande och visar på vinnarpotential för framtiden” avslutar Anders.

WRC Academy Spain vanns av hemmaföraren Jose Suarez med Pontus Tidemand på andra plats.

Vinnaren av WRC Academy 2012 är den brittiske föraren Elfyn Evans. Pontus Tidemand blev trea i mästerskapet.


» Pressrelease från WRC Academy.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-11-12 16:58






Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.
© Hyundai Motorsport.Lagom till frukost, klockan 9:00 startar sändningen från shakedown inför Croatia Rally i vår WebTV & Video avdelning. Det är sträckan Okic på 3,65km som körs, första bil ut är Thierry Neuville med start klockan 9:01.

Första vändan går i VM tabellens ordning, sedan är det fritt att köra och för Ra...

Publicerad: 2024-04-17 20:16


Rallyintresset håller i sig, starka startfält under våren.
© emotorsport.seRallyintresset håller sig på en bra nivå, om vi tittar framåt ses 160-talet ekipage anmälda för Vilda Ryd Racet där då Bilsport Rally Cup går ihop med Historiska RM serien och Klassiska / Historiska Rally Cuperna i slutet va månaden.

Den första maj körs traditionsenligt Lill Jumbo hos Falköpings ...

Publicerad: 2024-04-17 20:15


Resultat & WebTV direkt från shakedown Croatia Rally torsdag 9:00.
© Toyota Gazoo Racing.Torsdag förmiddag innebär shakedown inför Croatia Rally, årets fjärde WRC deltävling. 3,65km långa Okic körs med start klockan 9:01 där VM ledande Thierry Neuville går först, Elfyn Evans och Adrien Fourmaux följer.

Efter Rally1 klassen följer WRC2 ekipagen, totalt tre vändor på sträckan ska göras...

Publicerad: 2024-04-17 20:11


Anmälningslista, Solberg & Andersson är Svenskarna bland 69 ekipage till Rally de Portugal.
© Oliver Solberg Rally.Lagom till starten i Croatia Rally så släpps anmälningslistan för kommande WRC deltävling. Rally de Portugal körs 9-12:e maj med 22 sträckor på närmare 34 mil och 69 anmälda ekipage.

Både Rovanperä och Ogier.
Toyota Gazoo Racing kommer med fyra bilar, för fabriksteamet Elfyn Evans, Kalle ...

Publicerad: 2024-04-17 19:58


Helin redo för Rally Yding i ny Opel Corsa, siktar på guld i Danska Mästerskapet.
© Stefan Helin.Danska Mästerskapet inleder i helgen med Rally Yding där Horsens Automobil & Motor Klub arrangerar, åtta mil special på asfalt väntar för 40-talet bilar.
Två sträckor dubbelt innan två nya sträckor under eftermiddagen går dubbelt, service mellan varven. Start vid lunchtid och målgång vid 18-tiden f...

Publicerad: 2024-04-16 22:12


Tre Svenska ekipage under stor tjeckisk rallyhelg i Klatovy.
© emotorsport.se14,5 mil special på tjeckisk asfalt väntar i helgens Historic Vltava Rallye i Klatovy, deltävling två i FIA European Historic Rally Championship.

Tre sträckor dubbelt på fredagen kväll med 62km special, avslut på lördagen med tre sträckor dubbelt och 82km innan man vid 16-tiden rullar över målgån...

Publicerad: 2024-04-16 20:42


Vimmerby MS redo för två dagars rally, Svenska Sprintserien inleder i helgen.
© emotorsport.seTill helgen startar Svenska Sprintcupen säsongen i Vimmerby med två dagar och deltävlingar på Vimmerby MS motorsports arena Gnagaredalen. Nu närmar det sig med stormsteg och förberedelserna är i slutskedet.
- Vi ska ha en jobbarkväll idag där vi ska putsa till det sista så alla tävlande, publik ...

Publicerad: 2024-04-16 20:38


Minikongen på klassiska kurviga, backiga och utmanande grusvägar.
Lördagen den 15 juni är det dags för fjärde deltävlingen i SSRC. Kristianstads MK bjuder in till Minikongen som kommer att arrangeras i närheten av Osby.
Från tävlingsledningen hälsar man:
Minikongen består av två sträckor varav en ss går två gånger. Typiska Kongenvägar med kurviga, backiga o...

Publicerad: 2024-04-16 20:30


Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
© Vittorio Sanguineti.Irland är inte längre med i snacket om en plats i WRC serien 2025, det bekräftades idag sedan man inte fått grönt ljus från regeringen om de stora ekonomiska stöd arrangören måste ha för att ta sig an projektet.

Områdena runt Kerry, Limerick och ett område i "den sydöstra regionen" skulle vara vä...

Publicerad: 2024-04-16 18:27


Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
© Hyundai Motorsport.Croatia Rally med 20 specialsträckor fördelade över 28 mil på asfalt väntar de tävlande. Fyra sträckor dubbelt på fredagen ger 12 mil special. Lördagen fortsätter med samma antal sträckor på knappt 11 mil. Två sträckor dubbelt med de sista fem milen på söndagen.

Neuville först i startfältet.

Publicerad: 2024-04-15 21:15


Tidigare nyheter:
Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
Totalseger för Kristensson i Simrishamnsmixen, jobbar för SM start i Nyköping.
Mille Johansson kämpade sig till pallplats i EM-premiären i Ungern.
Fullmatad TV tablå för helgens WRC Croatia Rally.
Hawkeswood i Toyota GR Yaris vann Rally of Otago - Meeke i Escort MK2 sjua totalt.
Pryce snabbast genom Brittiska rallymästerskapets Severn Valley Stages.
Tempestini vinner Rally Hungary, Mille Junior EM trea och Carlberg bröt.
Dansk totalseger i Bilmånsson Rallysprint.
Sex raka sträcksegrar för Andervang i Roland-Rallye Nordhausen.
BilMånsson Rallysprint och Rally Hungary, följ söndagens rallyn.
Mikko i Toyota toppar Rally Hungary, Carlberg tvåa i Junior EM debuten.
Aprilsprinten inledde Eskilstuna Sprintcup.
Kristensson körde hem Simrishamnsmixen.
RS åkarna i söder inleder med BilMånsson Rallysprint.
Följ lördagens rally, bl.a. Aprilsprint, Simrishamnsmix och EM i Ungern.
Cais snabbast på ss1 i Rally Hungary, Carlberg delad J-EM trea.
Calle sjua, Mille elva på shakedown i Junior ERC.
Skoda dominerade kvalet i Rally Hungary, sjukdom stoppade Östberg och Barth.
Så körs Rally Legends under Royal Rally of Scandinavia, sträckor och tidsplan!



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Croatia Rally 18-21/04


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.