Carless Racing Fuels.   

   
Trendab AB   

   
Mats Bilar   

   
SA Tech AB   

   
MaxSport   

   
Mastertrailer.   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Servicechefen och till lika sambon Lina Aronsson tillsammans med chauffören och SM-ledaren Kim Nydén, båda SMK Linde. Lina sköter också servicen tillsammans med Kims pappa Jörgen. Bilen är en topputrustad Mitsubishi Mirage byggd av Tomas Weng MPart AB, Örebro.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Motorn är på genomgång hos MPart i Örebro. Jag hoppas få den i veckan, tror Kim. Det är perfekt att ha så nära till servicen. De är skickliga, hjälpsamma och riktiga experter! För den oinvigde är detta en fabriksbygd rallybil tillverkad i Berglunda strax utanför Örebro. På bilden syns riktigt dimensionerade rörbärarmar. - Men jag har krökt några, berättar Kim.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Lina Aronsson är inte bara servicechef, hon är också media-koordinator för Wede Sport. Där ”allt som är på gång” hos rallyparet åskådliggörs/redovisas. – Snart kommer det en QR-kod på bilen, berättar hon! Kevlar-skyddet på skärmbreddaren och längs tröskeln är effektivt mot grussprut och byts med jämna mellanrum.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Kraftigt slitsade bromsskivor och fyrkolvs-ok med luftkylning! -Du behöver bara nudda lite på bromspedalen, berättar Kim som vänsterbromsar! Fjäderbenen är lika fram och bak och Öhlins dämpare runt om. Det är 280 mm:s fjädringsväg. Den observante läsaren kan se ett silverfärgat streck över det kraftiga staget till krängningshämmaren (t.h.). Samtliga muttrar i fram o bakvagn har denna markering, anledning? För att snabbt vid service se så allt sitter fast, slippa känna på alla bultar!
Andre utställare klar i långfredagens Konst & Rally, SM ledande Mitsubishi Mirage.

Ärade ”rally o konstintresserade”, missa inte att se den här bilen! Den är kort, bred, kompakt och snabb! Dessutom i ett skick som får nästan vem som helst att vilja börja köra rally! Så en varning är härmed utfäst!

Grillafton hemma hos Mattias Monelius...
- Det var en sommarkväll 2022, vi hade tänt grillen och jag tittade samtidigt lite i mobilen på rallybilar. Vad är det här för bil, sa jag och visade Mattias? Han blev eld o lågor och sa, den där måste du köpa!
Mattias Monelius är den snabbe Skoda Fabia R5 åkaren som körde sin sista tävling 2019. Men, nu är han på väg tillbaka i en nybyggd Toyota Yaris.

Miragen har gått i Asien.
Det dröjde inte länge förrän vi ringde upp ägaren. Dagen efter var vi där och kollade på bilen, men jag försökte besinna mig. Ville undersöka lite mer om bilen, vilket jag gjorde. Men det tog inte så lång tid. Det slutade med att vi strax var tillbaka och hämtade hem bilen! Och vilken historia bilen har, hör här! Gått som tävlingsbil i Malaysia och England och nu står den här i garaget mellan Frövi o Wedevåg!

Analytisk och snabb Miragebesättning.
-Ja, när man går igenom resultatlistor och sträcktider, förstår man att rallybesättningen Kim Nydén/Jonas Sandin är något utöver det vanliga. Efter ett nästan 10 årigt uppehåll i rallyåkandet, ligger de nu i SM-ledning i sin klass. Totalvann Rikspokalen 2023 med 122 startande, inte dåligt av en B-förare. När man hör honom berätta och förklara, förstår man att han kan sin Mirage på sina fem fingrar, imponerande!

Hängandes i dike på SS2 i Vinterpokalen.
I först Hälsingerallyt 2024 vann Nydén SM-klassen Nationella 4 WD. Men efter att favoriterna Oskar Sundell och Mattias Monelius brutit. I Vinterpokalen var Kim rejält snabbast på SS1, men genade lite för mycket i en högerkurva på SS2 i 120 km/h. Detta resulterade i en snurrning och baklängesåkning över ett dike där de blev hängandes! Men skam den som ger sig! Resterande 4 sträckor var de snabbast! Försvann efter två bra tider gjorde Monelius och vann klassen gjorde Oskar Sundell. Power-stage i både Hälsingerallyt och Vinterpokalen tog Nydén/Sandin.

Vilket raceråk tyckte Jonas Sandin.
Kartläsaren Jonas Sandin får beröm av Kim. Han är lugn o sansad! Via telefonkontakt med Jonas frågar jag honom om Kim Nydén som chaufför?
Uppenbarligen går det bra, svarar Jonas och skrattar lite.
- Till en början då han köpte bilen, tyckte vi den var så jäkla snabb! Jag tror det var i EMK-Kannan, första tävlingen i Miragen. Vi åkte på en ås. Jag tittade upp och såg stora tallar efter sidorna, det gick fort! Åker vi av här blir det tvärstopp, tänkte jag. Jag tittade snabbt ner i papperna igen! Vi hade aldrig åkt något sådant här tidigare. Men nu tycker jag bilen verkar lättkörd. Det känns som vi hela tiden förbättrar oss, men samtidigt kontrollerat!


Det här gillar Kim mest, att sitta bakom ratten i sin snabba Mitsubishi Mirage. Slå på ”stage mode” för att hålla turbotrycket och så iväg. Han räds inte farten, 195 km/h har vi toppat under tävling. -Jag gillar när det går riktigt fort, även utför! Kim pratar även om att kunna sätta sig och bilen i ett momentum vid ingång i kurva. Kartläsaren Jonas Sandin tycker också att det finns en förbättringspotential, vi lär oss hela tiden! Det låter som ett vinnande koncept! Foto: Nils-Brage Pettersson.


Rally eller konstintresset - eller båda två - kika in rallybilarna och konstverken hos Karin och Nils-Brage under Påsken. Foto: Nils-Brage Pettersson.


Rallybilar på långfredagen, konst i dagarna tre.
Kim Nydén visar sin Mitsubishi Mirage, långfredagen 29 mars, 11–17 ihop med Tomas Åkesson med hans Lancia Delta Integrale.

Samtidigt visar Karin Pettersson sin konst i Ateljén, den kan ses i dagarna tre, 29-30-31:e mars mellan 11–17.
- Det är akvareller, mest abstrakta motiv, de två översta är collage, berättar Karin och tillägger.
- Varmt välkommen till mig och Nils-Brage i Ateljén på Vallnäsvägen 2 i Örebro under Påskhelgen.

Läs också:
»
Förste utställare klar till långfredagens Konst & Rally, en Lancia Delta Integrale GrA!

Publicerad: 2024-03-11 21:46






Semenuk gör VM debut, kör Toyota GR Yaris Rally2 i TET Rally Latvia.
© Subaru Motorsports USA.Kanadensaren Brandon Semenuk gör sig redo för VM debut, han tävlar för Subaru Motorsports USA i det Amerikanska mästerskapet och har ett par titlar i bagaget.

Nu är 33-åringen anmäld till det Lettiska VM rallyt som körs i juli, där kommer han ihop med co-driver Keaton Williams köra en Toyota GR Y...

Publicerad: 2024-06-23 18:34


Paraguay tar plats i WRC kalendern 2025.
© Hyundai Motorsport.Efter beskedet att Saudiarabien tar plats i WRC kalendern är det nu också klart att Paraguay tar en WRC deltävling, ett flerårigt avtal är skrivet och landet kommer ses i kalendern redan nästa säsong.

Landet börjar bli en allt större rallynation - förra året kördes en kandidat tävling med FIA på ...

Publicerad: 2024-06-23 17:27


Heikkilä körde hem helgens San Marino Rally.
© emotorsport.seDet Italienska grusmästerskapet är populärt med tävlande från flera nationer, en som kör i år är finske Mikko Heikkilä med Toyota GR Yaris Rally2.

Finländare vann premiären under senvintern, rullade ur den andra tävlingen och blev femma i den tredje - i helgen San Marino Rally där det på nytt ble...

Publicerad: 2024-06-23 09:27


Andervang sjua i Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
© emotorsport.seHolländska Acon-Van der Spek Vechtdal Rally från Hardenberg innebar totalt tio sträckor där flera användes både två och tre gånger under lördagen. Närmare 12 mil special och det var Svenskt på startlinjen, Stig Andervang och Johan Findhammer i Hyundai i20 Rally2 körde stabilt.

Flera tredje och fj...

Publicerad: 2024-06-23 08:50


Madsen överlägsen i Mascot Rally Herning, växellådsproblem för Helin i ledning.
© Stefan Helin.Mascot Rally Herning som tredje deltävling i Danska Mästerskapet, Kenneth Madsen i Citroen C3 Rally2 var vassast totalt, han tog hem sträckseger på samtliga tio sträckor och vann rallyt stort.

Vid målgång 1:16,7 minuter ned till tvåan Ib Kragh i Hyundai i20 N Rally2, han hade då varit tvåa på all...

Publicerad: 2024-06-22 18:18


Paddon klart snabbast på hemmaplan i Southern Lights Rally.
© emotorsport.seFrån Sverige hem till Nya Zeeland för Hayden Paddon som på hemmaplan satte sig i egna familjeteamets Hyundai i20 Ap4 och körde Southern Lights Rally. Totalt tio sträckor i rallyt med start på fredagen och målgång lördag lokal tid i tredje deltävlingen för nationella mästerskapet.

Hayden och co-dr...

Publicerad: 2024-06-22 13:15


Sesks visar Puma Rally1 inför WRC starter i Polen och Lettland.
© M-Sport.Vi såg Martins Sesks köra in som sexa totalt i Bauhaus Royal Rally of Scandinavia med en Toyota GR Yaris Rally2 förra helgen.

Dagar efter testade han Ford Puma Rally1 och det är den bilen han i veckan gör WRC debut med, 24-årige Lettländaren har fått en drömchans av M-Sport och WRC Promotorn som ...

Publicerad: 2024-06-22 06:48


Svenskt i lördagens Mascot Rally Herning och Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
© Stefan Helin.Midsommarhelgen innebär rallyfritt i Sverige, de som är rallysugna får styra utomlands vilket Lucas Helin och Mikael Kjellgren gjort med sin Opel Corsa OPC. De åker Danska Mascot Rally Herning som ingår i nationella mästerskapet, Arlövs Erik Christensen kör också rallyt i Volvo 240 - totalt 10 sträc...

Publicerad: 2024-06-22 06:29


Förändringar i resultatlistan för Bauhaus Royal Rally of Scandinavia - Legends.
© emotorsport.seUnder torsdagen kom en ny resultatlista för Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, redan under lördagen, sista tävlingsdagen, stod det klart att något var fel men resultaten stod sig och priserna delades ut. Vinnaren Arne Rådström är kvar, men bakom har det skett förändringar.

Tidigare tvåan Mats Pe...

Publicerad: 2024-06-21 13:43


Kalle Rovanperä kör på hemmaplan i Secto Rally Finland.
© Toyota Gazoo Racing.Kalle Rovanperä och Sebastien Ogier alternerar om tredjebilen i Toyota Gazoo Racing - även om de båda körde favorittävlingen i Portugal. För Sebastien Ogier är det fem starter om kommande deltävling i Polen räknas in, sedan tidigare Monte Carlo, Kroatien, Portugal och Italien.

Tävlingarna för fra...

Publicerad: 2024-06-21 09:02


Tidigare nyheter:
Sesks visar Puma Rally1 inför WRC starter i Polen och Lettland.
Svenskt i lördagens Mascot Rally Herning och Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
Förändringar i resultatlistan för Bauhaus Royal Rally of Scandinavia - Legends.
Kalle Rovanperä kör på hemmaplan i Secto Rally Finland.
Karta, så körs Rally Magic på Höljesområdet.
Helin och Christensen flaggar Svenskt i lördagens Danska Mascot Rally Herning.
Dags för Skilling 500, 52:a upplagan nästa lördag.
Jörgen Joons godkänd notskrivare för Rally-SM.
Andervang i lördagens Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
Italienska grusmästerskapet i helgen för Royal Rally tvåan.
Video, Sesks testar Ford Puma Rally1.
Däckmästerskapet i Rally EM serien, Michelin leder.
Rally Anderslöv inleder Bilsport Rally Cup 2025.
Foto från start till mål av Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördagen från fem specialsträckor!
Det närmar sig Hästkraftshelg i Årjäng, vem blir värst i Marknadsbacken?
Foto från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, fredag med tre sträckor & service.
Snabbt Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, siffror från årets rally.
Foto från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, torsdag med kval, shakedown, service, invigning och ss1.
Griebel vann Rallye ADAC Mittelrhein, Simon snabb i Rally4-klassen.
Foto från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, onsdag.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Månadens mest lästa:
» Mycket rally i tv-rutan - SVT sänder 12 sträckor från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia.
» Liljegren och Hovind, SM vinnare i 2wd under Rally Uppland.
» Listan gallrad, 50 namn klara för SM Veckans rallysprint i Västerås.
» Himlarace i helgen, se backeliten göra upp - Stig Blomqvist föråkare i Audi S1.
» Startlistan, dessa 18 ekipage kör Royal Rally Legend.
» Träning, kval och shakedown på Galtryggen - start 11:00.
» Överklagade beslut sätter stopp för Bresontrofen.


Mest lästa nyheter:
»
Upplev Rally & Konst i Järnboås - tavlor, keramik, bilar och rallyåkare!
»
Åk Rally Swedens sträckor direkt i datorn, spännande teknik ger dig möjligheten.
»
SM Sprinten inställd, hela SM veckan ställs in p.g.a. Corona smittan.
»
Följ avslutningen på Rally Turkey Marmaris, så körs söndagen.
»
Följ Elektrikerna Marknadsnatta - här säljs Karta och Program.
»
Bouffier tar plats hos Hyundai - bildar team med Hänninen.
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Rallyåkaren Ingvar Carlsson har gått bort.
»
De nya rallybilarna - R5 reglementet hett bland tillverkarna.
»
TV-tider för veckans Monte Carlo Rally.
»
Efterlysning på stulen rallybil, Volvo 240.
»
Emiltrofén ställs in - tufft för Bilsport RallyCup och Rallyklassikerna.
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Häftiga Abarth Rally Cup går mot 2020, stora och enkla prispengar att samla.
»
Ove ´Påven´ Andersson omkom i bilolycka.
»
Rally EM kalendern presenterad för 2020.
»
Rally på TV ikväll, Topdriver.
»
WRC sändningar gratis på nätet, men svårare att se på TV?
»
SVT direktsänder 6 av 10 specialsträckor i Arctic Rally Finland!
»
Tider, Resultat och Info om Monte Carlo Rallyt.


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.