Carless Racing Fuels.   

   
Mats Bilar   

   
MaxSport   

   
Mastertrailer.   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Stort, stort grattis Tom Kristensson till Junior VM guldet!
PRESSRELEASE

Tom Kristensson är nästa supertalang med bakgrund i VOC Mekonomen Rally att säkra ett Junior VM guld. Det gör han dessutom med en annan VOC-profil, Joakim Sjöberg i CoDriver sätet. Med segern så går Tom i Pontus Tidemand och Emil Bergkvist fotspår, tidigare VOC-are som gått hela vägen till VM guld.

Det var extremt svåra förhållanden när årets Rally VM avgjordes på klassisk racingmark i Italienska Monza. Men Tom Kristensson höll ihop det hela vägen och tog sitt efterlängtade VM-guld.

– Efterlängtat ja, och så otroligt välförtjänt. Det var så nära i fjol och nu fick det hända. Tom är killen som gör allting rätt, verkligen allting! Hela hans karriär går på egen energi och på hans alldeles egna driv. Tom kommer inte som många andra i rally gör från någon rallyfamilj utan Tom har gjort allt själv från början ända till VM-guld, självklart med hjälp och stöd från många men även dessa kontakter har Tom jobbat fram från grunden alldeles själv. Inte heller har det funnits ekonomiska resurser från familjen som kunnat underlätta åtminstone de svåra tidiga stegen, detta har Tom också ordnat själv. Jag är så fruktansvärt imponerad att jag helt enkelt saknar ord. Det finns inga superlativ som är tillräckligt starka för att beskriva den här prestationen, säger en lycklig klassansvarig Roger Fransson.

Redan under Toms tidiga karriär kunde man se att den här killen var något speciellt.

– Det driv han hade och de sponsorpengar som han jobbade in redan under tiden i VOC är något som helt saknar motstycke. Redan före detta så startade han upp karriären med att bygga grunder på dator med ett delvis självutvecklat rallyspel, och även senare har han fortsatt att sköta en del av träningen på simulator, delvis för mängdträning men också för att använda varenda krona på klokast möjliga sätt.

Otroligt kul och välförtjänt att det skulle visa sig räcka hela vägen för Tom.

– Ska jag vara helt ärlig så trodde jag från början inte att det skulle räcka ända fram. Hans körstil under de tidiga åren var snabb och otroligt stabil, han kom i mål jämt. Men samtidigt var den lite för vild och frejdig för att jag skulle tro att stilen skulle vara tillräckligt effektiv för att det skulle räcka hela vägen fram. Sedan hände det grejor. Körstilen utvecklades extremt snabbt. Han gick samtidigt från den fryntliga överviktiga glada skåningen till en vältränad och superfokuserad dito, hela tiden utan att tappa bort sin sköna glada skånska öppna stil. Oj vad jag är glad att jag hade fel i mina första bedömningar. Ingen är värd dessa framgångar mer än Tom. I sammanhanget måste jag också böja mig för Lotta, min sambo och medansvarige för VOC Mekonomen Rally, som tidigt och med eftertryck sa ”vi har många extrema talanger i VOC men bli inte förvånade om det är Tom som går hela vägen till VM Guld” … hon hade rätt!

Alltid planerad och när något oförutsett inträffar så ser man möjligheter även i det.

– Tom 2.0 om uttrycket tillåts är otroligt fokuserad och strukturerad. Hans körning är extremt effektiv och vägvinnande. För mig så blev det otroligt tydligt när han för några år sedan körde en motormässigt helt underlägsen Opel Adam ända till finalrunda i Rally Sprint SM. För mig var det helt utan tvekan Tom som var den bästa föraren. Tom har alltid en raceplan som han följer stenhårt, inte minst visar det sig i extrema förhållanden som det var nu i helgen i Monza. Men i rally händer som bekant oförutsedda saker, bilar går ibland sönder till exempel. När det hände i ett senare Sprint Rally SM så insåg snabbtänkte Tom blixtsnabbt att det skedde nära SVT:s kommetatorsbås där Johan Ejeborg och Jonas Kruse stod och kommenterade. Några snabba löpsteg dit så fick Tom flera minuter i direktsändning på SVT till att i bild berätta om sig och sina framtida satsningar alltmedan hans bil bärgades undan. Låt mig säga så här, om ni blir utmanade på ett parti schack av Tom Kristensson så är förmodligen det smartaste ni kan göra att tacka vänligt men bestämt nej.

På den fantastiska resan i år har Tom haft med sig en annan kille i den för framgångarna så viktiga CoDriver-stolen, en som också byggde sina grunder i VOC.

– Vi lärde känna Joakim Sjöberg som en otroligt smart, strukturerad, kompetent och driven CoDriver till Jonas Thorsell för nästan tio år sedan som samtidigt var en väldigt ödmjuk och skön kille. Det var tydligt direkt att här var det något speciellt på gång, såväl InCar filmer som våra personliga kontakter talade sitt tydliga språk. När sedan Jocke gick vidare i karriären tillsammans med Emil Bergkvist och inkasserade bland annat ett EM guld så var det inte alls någon överraskning. Därför blev jag också så otroligt glad när jag fick veta att det var Joakim som skulle sköta kontoret för Tom i år. Direkt efter succén i Rally Sweden sa jag också till Tom att ”i år händer det”.

Det var faktiskt ännu mer framgångar för förare med sina rötter i VOC den här extremt händelserika helgen i Monza.

– Inför helgen så ledde Pontus Tidemand WRC 2 dessutom med Patrik Barth som CoDriver. Pontus som liksom de stora flertalet av svenska storstjärnor i rally inledde sin karriär i VOC och med Patrik vid sin sida som gjorde detsamma som CoDriver och som dessutom via sitt företag Barth Motorsport och deras djupa samarbete med P1, tillverkare av utrustning för motorsport, är såväl sponsor som ordinarie notskrivare i för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Men förutsättningarna var tuffa och firma Tidemand/Barth var i princip tvungen att slå extremt rutinerade Mads Østberg för att kunna bärga årets världsmästartitel. Ett par dåliga däcksval under helgen ställde till det för Pontus så titeln i WRC landade till slut i Norge. Men en kuriosa i sammanhanget är att även Mads Østberg, så norrman han är, faktiskt också inledde sin strålande karriär med att som ung köra VOC i Sverige.

Återigen ett stort, stort grattis till Tom Kristensson och Joakim Sjöberg för den otroligt välförtjänta Junior VM titeln i Rally 2020. Segern innebär att Tom Kristensson Motorsport kan inkassera en helt fabriksny R5 bil och en hel container med rallydäck och får dessutom fria startavgifter under hela nästa säsong. Vart det kommer att leda det är som det brukar heta en helt annan historia.

– En sak känner jag mig dock helt säker på, att hur än Tom Kristensson väljer att förvänta den möjligheten och spela det kortet så blir det på absolut bästa och smartaste sätt. En avslutande kuriosa är att den bil som Tom rattat till seger i JVM i år har ett registreringsnummer som börjar på K2, samma som mitt huvudbolag heter och det företag som bär upp VOC Mekonomen Rally. Det måste ha varit ett gott omen. Grattis Tom och Jocke!


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2020-12-07 16:59






Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.
© Hyundai Motorsport.Lagom till frukost, klockan 9:00 startar sändningen från shakedown inför Croatia Rally i vår WebTV & Video avdelning. Det är sträckan Okic på 3,65km som körs, första bil ut är Thierry Neuville med start klockan 9:01.

Första vändan går i VM tabellens ordning, sedan är det fritt att köra och för Ra...

Publicerad: 2024-04-17 20:16


Rallyintresset håller i sig, starka startfält under våren.
© emotorsport.seRallyintresset håller sig på en bra nivå, om vi tittar framåt ses 160-talet ekipage anmälda för Vilda Ryd Racet där då Bilsport Rally Cup går ihop med Historiska RM serien och Klassiska / Historiska Rally Cuperna i slutet va månaden.

Den första maj körs traditionsenligt Lill Jumbo hos Falköpings ...

Publicerad: 2024-04-17 20:15


Resultat & WebTV direkt från shakedown Croatia Rally torsdag 9:00.
© Toyota Gazoo Racing.Torsdag förmiddag innebär shakedown inför Croatia Rally, årets fjärde WRC deltävling. 3,65km långa Okic körs med start klockan 9:01 där VM ledande Thierry Neuville går först, Elfyn Evans och Adrien Fourmaux följer.

Efter Rally1 klassen följer WRC2 ekipagen, totalt tre vändor på sträckan ska göras...

Publicerad: 2024-04-17 20:11


Anmälningslista, Solberg & Andersson är Svenskarna bland 69 ekipage till Rally de Portugal.
© Oliver Solberg Rally.Lagom till starten i Croatia Rally så släpps anmälningslistan för kommande WRC deltävling. Rally de Portugal körs 9-12:e maj med 22 sträckor på närmare 34 mil och 69 anmälda ekipage.

Både Rovanperä och Ogier.
Toyota Gazoo Racing kommer med fyra bilar, för fabriksteamet Elfyn Evans, Kalle ...

Publicerad: 2024-04-17 19:58


Helin redo för Rally Yding i ny Opel Corsa, siktar på guld i Danska Mästerskapet.
© Stefan Helin.Danska Mästerskapet inleder i helgen med Rally Yding där Horsens Automobil & Motor Klub arrangerar, åtta mil special på asfalt väntar för 40-talet bilar.
Två sträckor dubbelt innan två nya sträckor under eftermiddagen går dubbelt, service mellan varven. Start vid lunchtid och målgång vid 18-tiden f...

Publicerad: 2024-04-16 22:12


Tre Svenska ekipage under stor tjeckisk rallyhelg i Klatovy.
© emotorsport.se14,5 mil special på tjeckisk asfalt väntar i helgens Historic Vltava Rallye i Klatovy, deltävling två i FIA European Historic Rally Championship.

Tre sträckor dubbelt på fredagen kväll med 62km special, avslut på lördagen med tre sträckor dubbelt och 82km innan man vid 16-tiden rullar över målgån...

Publicerad: 2024-04-16 20:42


Vimmerby MS redo för två dagars rally, Svenska Sprintserien inleder i helgen.
© emotorsport.seTill helgen startar Svenska Sprintcupen säsongen i Vimmerby med två dagar och deltävlingar på Vimmerby MS motorsports arena Gnagaredalen. Nu närmar det sig med stormsteg och förberedelserna är i slutskedet.
- Vi ska ha en jobbarkväll idag där vi ska putsa till det sista så alla tävlande, publik ...

Publicerad: 2024-04-16 20:38


Minikongen på klassiska kurviga, backiga och utmanande grusvägar.
Lördagen den 15 juni är det dags för fjärde deltävlingen i SSRC. Kristianstads MK bjuder in till Minikongen som kommer att arrangeras i närheten av Osby.
Från tävlingsledningen hälsar man:
Minikongen består av två sträckor varav en ss går två gånger. Typiska Kongenvägar med kurviga, backiga o...

Publicerad: 2024-04-16 20:30


Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
© Vittorio Sanguineti.Irland är inte längre med i snacket om en plats i WRC serien 2025, det bekräftades idag sedan man inte fått grönt ljus från regeringen om de stora ekonomiska stöd arrangören måste ha för att ta sig an projektet.

Områdena runt Kerry, Limerick och ett område i "den sydöstra regionen" skulle vara vä...

Publicerad: 2024-04-16 18:27


Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
© Hyundai Motorsport.Croatia Rally med 20 specialsträckor fördelade över 28 mil på asfalt väntar de tävlande. Fyra sträckor dubbelt på fredagen ger 12 mil special. Lördagen fortsätter med samma antal sträckor på knappt 11 mil. Två sträckor dubbelt med de sista fem milen på söndagen.

Neuville först i startfältet.

Publicerad: 2024-04-15 21:15


Tidigare nyheter:
Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
Totalseger för Kristensson i Simrishamnsmixen, jobbar för SM start i Nyköping.
Mille Johansson kämpade sig till pallplats i EM-premiären i Ungern.
Fullmatad TV tablå för helgens WRC Croatia Rally.
Hawkeswood i Toyota GR Yaris vann Rally of Otago - Meeke i Escort MK2 sjua totalt.
Pryce snabbast genom Brittiska rallymästerskapets Severn Valley Stages.
Tempestini vinner Rally Hungary, Mille Junior EM trea och Carlberg bröt.
Dansk totalseger i Bilmånsson Rallysprint.
Sex raka sträcksegrar för Andervang i Roland-Rallye Nordhausen.
BilMånsson Rallysprint och Rally Hungary, följ söndagens rallyn.
Mikko i Toyota toppar Rally Hungary, Carlberg tvåa i Junior EM debuten.
Aprilsprinten inledde Eskilstuna Sprintcup.
Kristensson körde hem Simrishamnsmixen.
RS åkarna i söder inleder med BilMånsson Rallysprint.
Följ lördagens rally, bl.a. Aprilsprint, Simrishamnsmix och EM i Ungern.
Cais snabbast på ss1 i Rally Hungary, Carlberg delad J-EM trea.
Calle sjua, Mille elva på shakedown i Junior ERC.
Skoda dominerade kvalet i Rally Hungary, sjukdom stoppade Östberg och Barth.
Så körs Rally Legends under Royal Rally of Scandinavia, sträckor och tidsplan!



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Croatia Rally 18-21/04


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.