Trendab AB   

   
Mats Bilar   

   
SA Tech AB   

   
MaxSport   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Ford Motor Company AB.
© Ford Motor Company AB.
Solberg, Grönholm och Eriksson beskådar sin nya rallycrossbil under presskonferensen i Kungsträdgården.
Grönholm, Solberg och Eriksson bildar dreamteam.
PRESSRELEASE

Dubble rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm gör tävlingscomeback, men i rallycross! Tillsammans med fjolårets EM-trea i division 1, svensken Andreas Eriksson, kommer Marcus Grönholm att ingå som tongivande namn i Fords satsning på europamästerskapet 2008. Under säsongen ansluter även norske WRC-föraren Hennning Solberg till Ford-teamet MSE.

Stockholm, 16 april 2008 - Det är en av den korta rallycrosshistoriens mest spektakulära satsningar som Andreas Eriksson presenterar. Den tvåfaldige rallyvärldsmästaren ser med stor förväntan fram mot rallycrossdebuten.
- Jag är övertygad om att det här blir en intressant erfarenhet, säger Marcus Grönholm efter att ha provat 2-liters Fiestan på en rallycrossbana, motorkraften är häpnadsväckande och det blir spännande att se hur jag kan hävda mig i de explosiva, korta loppen. - Jag planerar att delta i 5-6 Europamästerskapsrundor i år och sedan får vi se hur saker och ting utvecklas. Jag har tänkt på det här länge och nu är det dags att testa något nytt!

Teamet från Motor Sport Evolution i Nynäshamn, söder om Stockholm, är uppbackat av Ford Sverige och kommer att även bestå av Andreas Eriksson som kom trea i fjolårets EM. I år kör Andreas hela EM-serien, en säsong som innefattar 11 EM-lopp samt 5 deltävlingar i svenska mästerskapet.
- Med uppbackning av Marcus Grönholm så ökar mina EM-chanser i år, menar Andreas med optimism, nu finputsas bilarna för EM-premiären i Portugal den 3-4 maj.

Marcus Grönholm kommer att skapa ett stort intresse för rallycross i hela Europa och uppsvinget blir troligen enormt, samtidigt som det blir direktsändningar i TV och mycket annat nytt som kommer att lyfta rallycrossen till oanade höjder.

Inledningsvis är det överenskommet att Marcus Grönholm kommer att köra ca 5-6 deltävlingar i EM i division 1, men under den närmaste tiden bestäms det om han eventuellt kör fler lopp. Marcus Grönholm överväger också att delta i en del nordiska evenemang. - Under mitt korta test imponerades jag av 600-hästars motorn, säger rallymästaren, men ännu så länge är det svårt att säga något om köregenskaperna eftersom jag har för lite erfarenhet av rallycross, menar Marcus Grönholm.

Teamet kommer att skötas av Motor Sport Evolution AB, MSE, som driver rallycrosstallet på uppdrag av Ford Europa med stöd från Ford i Sverige och i Finland. Andreas Eriksson kommer att ställa teamets andrabil till andra förares förfogande under vissa EM-deltävlingar när den blir tillgänglig.
- Själv kommer jag att köra hela EM-serien, säger Andreas från Nynäshamn, men det finns säkert förare som vill hoppa in och prova på sporten.

Teamet bygger även en bil till den norska rallystjärnan Henning Solberg som tänker köra rallycross därför det är roligt. MSE kommer driva denna bil åt honom under dessa arrangemang.
Henning Solberg kommenterar sin comeback i rallycross med glädje.
- Det ska bli roligt att återknyta bekantskapen med rallycross, säger han med ett leende.
- Jag vann ju det nordiska mästerskapet redan 1994 när finalen gick i Finland. Jag kommer definitivt att vara med i vår norska EM-deltävling, kanske inte för att delta i tävlingen, utan snarare för att skjutsa folk i uppvisningsåk när man kör hos oss i Momarken. Nästa år består rally-VM bara av 12 deltävlingar, så då kanske jag satsar lite hårdare.

Mediemässigt i Sverige kommer rallycross-EM att direktsändas från den tredje deltävlingen - 11 i TV4 Sport klockan 15:15-17:00 varje söndag medan de första 2 tävlingarna kolliderar med Champions League fotboll, vilket betyder att de kommer att eftersändas.
Det kommer även vara sammandrag i TV4 efter varje deltävling samt ett magazin några dagar efter i någon av TV4-kanalerna .
Teamet MSE har gått in och säkrat TV-sändningen så att det finns ekonomisk garanti för produktionen. I nuläget säljs det till alla länder i Europa och detta kommer naturligtvis gynna team och sponsorer bildmässigt i rutan samt öka intresset för sporten.

I Norge kommer det att som hos oss att sändas live kl 15:15-17:00 varje tävlingshelg i NRK med repris lite senare. Troligen kommer säkert även där bli ett magazin men här finns än så länge inga detaljer.

Finland, England och Irland är även klara dock ej bekräftade i vilka kanaler än. I Finland förs det för närvarande mycket diskussioner nu angående vilka kanaler som kan tänkas sända eftersom intresset kring Marcus Grönholm är stort!

Publiksnittet under EM 2007 var 19 200 åskådare per race!

Om Ford Fiesta 2-liters rallycross bil i division I
Ford 2-liters motor uvecklar 600 hk och 800 Newtonmeter och är preparerad av det svenska företaget Ultra Motors.
Rallycrossbilen klarar en acceleration från 0-100 km/h på endast 2,2 sekunder.
Vikt: stipulerade 1 200 kilo.


Marcus Grönholm, Finland född den 5 februari 1968
* Debuterade i rally 87, blev finsk juniormästare 88
* 5 nationella mästerskapssegrar under 90-talet
* 1:a VM-rally hemma i Jyväskylä 89
* Professionell rallyförare sedan 1996
* Världsmästare, WRC, 2000 o 2002
* 150 körda lopp
* 30 segrar
* 60 pallplatser

Henning Solberg, Norge, född den 8 januari, 1973
* I rally-VM sedan 1998
* 2004: 22:a i VM
* 2005: 4:a på Cypern i WRC-rallyt
* 2006: 8:a i VM med 25 poäng
* 2007: 6:a i VM med 34 poäng
* Blev nordisk rallycrossmästare 1994
* Körde grustävlingar i backe och rallycross 94/95


» Pressrelease från Ford Motor Company AB.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2008-04-16 16:24






PG Andersson kör DRIVE VXOs BMW i Rally Nyköping.
© Drive VXO Motorsport.Tvåfaldige Juniorvärldsmästaren och flerfaldige Svenske Mästaren PG Andersson kommer till start i Rally-SM:s gruspremiär den 10-11 maj i Nyköping. PG kommer att tävla tillsammans med sin rutinerade codriver Anders Fredriksson i DRIVE VXOs BMW 1M i den tvåhjulsdrivna klassen.

Bilen, byggd av svens...

Publicerad: 2024-04-23 20:31


48 ERC ekipage till Rally Islas Canarias, tre Svenska ekipage.
© Torbjörn Carlberg.48 av de 80-talet anmälda för Rally Islas Canarias, årets andra EM deltävling kör om poäng i EM klasserna - resterande i nationella klasser och serier.

Jakten kan börja för Östberg och Barth.
29 ekipage går för Rally2 i EM tävlingen som inleds med Hayden Paddon och följer med Efren Llaren...

Publicerad: 2024-04-23 20:23


90 bilar totalt, 18 ekipage från Norge, Finland och Danmark nu i listan för Rally Nyköping.
© emotorsport.se90 ekipage ses nu i listan för Rally Nyköping, den kommande Rally SM deltävlingen men också deltävling i Nordiska Mästerskapet, något som denna gång lockats startande från Norge, Finland och Danmark. Anmälan stänger på söndag kväll och än väntas ett antal ekipage fylla på.

Fler namn väntas för SM...

Publicerad: 2024-04-23 18:53


Sträckinfo, publiktips och programförsäljning inför Vilda Ryd Racet.
© Ryds MK.Sträckinformation och programförsäljning till helgens Vilda Ryd Racet.

SS1 ONE Nordic AB, 8,51 km:
Startar på en krokig byväg, som efter ett par kilometer övergår till en mindre väg med mycket sten i kanterna i ett par kilometer. För att efter ca halva sträckan återgå till byväg igen, som är någ...

Publicerad: 2024-04-22 21:10


Caroline Gassner ny co-driver till Jonna Eson Brådhe.
© emotorsport.seJonna Eson Brådhe, ny förare för mig 2024,
- I februari åkte jag och Jonna tävlingen Hasselasvängen tillsammans och kände att vi hade ett fint samarbete ihop. Nu väljer vi att ingå samarbete även resterande del av 2024, och vi bildar därmed helkvinnligt ekipage i 4wd, berättar Caroline Gassn...

Publicerad: 2024-04-22 21:06


Foto från Ekrundan Light, test och träningsdag hos SMK Eksjö.
© emotorsport.seUnder söndagen körde SMK Eksjö en test och träningsdag för framför allt klubbens medlemmar men också ett par gästande ekipage. De tävlande fick chansen att känna på bilarna efter vinteruppehållet och se att allt fungerar innan tävlandet drar igång under våren.
Åtta ekipage tog chansen att köra strä...

Publicerad: 2024-04-22 17:56


Sesks får drömchans av WRC Promotorn, två tävlingar i Fiesta Rally1.
© M-Sport.24-årige Lettländaren Martins Sesks får en drömchans, han kommer köra Ford Puma Rally1. Starterna sker med stöd av WRC Promotorn och i samarbete med M-Sport, där kommer Martins göra två starter.

Han inleder i Polen i slutet på juni med en Ford Puma Rally1 utan hybrid för att se och lära och att s...

Publicerad: 2024-04-22 09:22


WRC tabellerna efter Croatia Rally.
© Toyota Gazoo Racing.WRC tabellerna summerade efter Croatia Rally, fyra deltävlingar som kan ge en fingervisning om hur året kan sluta. Thierry Neuville hade en tung söndag, samlade bra med poäng från första två dagarna och körde hem 19 poäng precis som jagande Elfyn Evans, fortsatt sex poäng mellan dem. Adrien Fourmaux...

Publicerad: 2024-04-21 21:19


Så gick det i rallyklasserna när Svenska Sprintserien inledde.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde sin säsong hos Vimmerby MS, fem tävlingshelger och två deltävlingar per arrangör är upplägget för säsongen. Första gången i Vimmerby för de 90-talet åkarna som kom för start - så här gick det i rallyklasserna.

"Lången" på pallen båda dagarna i trimmat 2wd.
Stö...

Publicerad: 2024-04-21 20:45


Foto från Svenska Sprintserien, deltävling 1.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde säsongen med dubbla tävlingar hos Vimmerby MS, träningsåk följt av två åk på tid gäller i serien. Ett 90-tal åkare gjorde upp under lördagen. I serien körs både rally och rallycross bilar, helgens tävling innebar start på klubben folkracebana innan man tog tunneln ut och...

Publicerad: 2024-04-21 19:05


Tidigare nyheter:
Foto från Svenska Sprintserien, deltävling 1.
Pettersson åkte hem Skänningeknixen.
Ogier kör hem Croatia Rally, avåkning stoppade Neuvilles segerchanser.
Hässleholms GP, ny riktning och fler varv nästa helg.
Andraplats för Helin i Danska Yding Rally, bra start med nya bilen.
Söndagsrally med Sprintserie, Skänningeknix och Croatia Rally.
Hansen sexa i Rallye Sumava Klatovy, men rallyt avbröts efter tre sträckor.
Täta kampen i Kroatien rullar vidare, Neuville tog flest WRC poäng efter lördagen.
Hemmaförare i Toyota snabbast i Historiska EM, Historic Vltava Rallye.
Andervang snabbast i Aspgren Byggsprinten.
Söndagsrally på asfalt, Skänningeknixen på gång.
Följ Svenskarna i Aspgren Bygg sprinten, Sprintserie, Rally Yding, Kroatien och 2x Tjeckien.
Neuville och Evans delar ledning i Kroatien efter fredagen, dubbelt Citroen i WRC2.
90 åkare inleder Svenska Sprintserien i Vimmerby i helgen.
100 bilar i Aspgren Bygg sprinten, tävlande för Upplands DM.
Följ fredagens tävlande i Croatia Rally och Historic Vltava Rallye.
Två sträckor dubbelt för Dackefejden i Kosta.
Ogier snabbast på shakedown inför Croatia Rally.
Hallberg kör Polo R5 i SM Veckans rallysprint.
Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Vodafone Rally de Portugal 09-12/05


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Ekrundan Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Svenska Sprintserien 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.