Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Trendab AB   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
SA Tech AB   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Magnus Björnevret (t.v.) och rallyföraren Fredrik Karlsson Nora MK. Det här är en bil som är byggd och utrustad efter konstens alla regler. För rallyföraren Fredrik gick drömmen i uppfyllelse! Efter fotografering i mitten på parkeringen i Berglunda, startade Fredrik motorn. Det blev två ”drifting” rundor runt buss o släp i full kontroll, innan det var dags för garaget! Volvo 940:n går som en raket!

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Magnus (t.v.) och Fredrik vid den kraftfulla motorn som gått 24 tävlingar. Men efter långfredagens utställning ska motorn plockas ur. Den ska till JB Engine i Dalkarlsberg för genomgång och service. Med sina Mikuni 50 mm förgasare ger den 16 ventilers starka motorn minst 290 hk, tror Fredrik! Ljudet från motorn kan säkert skrämma vissa, men också ge gåshud hos andra!

© Fredrik Karlsson.
© Fredrik Karlsson.
I Bergslagen hos Stadra Tomas Karlsson pågår ett avancerat arbete. Nämligen att svetsa ihop en Finess-bur i en Volvo 940. Och bilen är Fredriks Volvo 940 kaross nr. 2, en begynnande reservkaross! - Det känns riktigt bra. Nu tar vi lärdom från första karossen, för att förbättra i den nya, berättar Fredrik!

© Fredrik Karlsson.
© Fredrik Karlsson.
Väghållning är a och o, det kan nog alla skriva under på. På Fredriks bil sitter 4-vägs justerbara BIGEM fram och 3-vägs justerbara BIGEM bak. Kraftiga rörbärarmar säkrar framkomligheten. Alcon 4-kolvs ok bromsar bilen.
Tredje utställare klar för Konst & Rally på långfredagen, Volvo 940 Hb.

Det finns ju faktiskt plats för en tredje utställare på garageuppfarten inser Nils-Brage Pettersson inför påskens konst och rallyutställning. Den tredje utställaren har varit aktuell tidigare, men då blev det kalenderkrock med tävlingen Emiltrofén. Äntligen skapas möjlighet att få se Fredrik Karlssons grymma Volvo 940 HB på nära håll!

Började i Opel.
För Fredrik började rally annars år 2000.
- Jag köpte en ekonomi-bil billigt, en Opel Ascona. Snabbt blev det sedan en Ascona A gr h. Bytte upp mig till en Ascona B som jag byggt själv. Tyvärr så rullade jag med den i Killingen, rätt så rejält. Jag gjorde i ordning en ny kaross och sålde sedan av bilen. Sedan blev det barn...

Byggde drömbilen efter 16 år.
Men efter nästan 16 års uppehåll blev det en Volvo 940 av värsta sorten!
- Jag har alltid haft en dröm om att köra en ”riktig” potent Volvo 940, berättar Fredrik.
Visst kan man hålla med honom, det här är en ”riktig” Volvo han sitter i!
Den tog två och ett halvt år att bygga, berättar byggherrarna Fredrik och Magnus.
Rikspokalen 2022 blev första tävling i den potenta 940:n. Hur gick det?
Jag kommer knappt ihåg, svarar Fredrik. Kartläsare var Kaj Banck Storfors MK.

Flitigt tävlande ger resultat.
Debuten i 940:n skedde som sagt i Rikspokalen 2022. Sedan har det blivit 24 tävlingar! Han började som C-förare, men har tagit klivet upp till B-förare. Kan tycka att Fredrik är lite blygsam då han berättar, för resultaten talar för sig. Det går stadigt uppåt! Efter ett uppehåll på dryga 16 år, imponerande!

”Vi ska åka mitt på vägen”
Det berättar den meriterade kartläsaren Ove Persson från Lindesberg.
- Det har blivit mitt signum. Jag säger det precis innan start på specialsträckan.
I början var det en nervositet hos Fredrik, inte konstigt! Han har ju inte kört på 15–16 år? Det har lugnat ner sig och visst har det blivit bättre. Han har seedat upp sig till B-förare och de tävlingar vi åkt har vi hängt med riktigt bra. I Svenska RallyCupen låg vi bra till, men i Laxå Rallyt körde vi in i en sten som inte var med i noterna. Då blev det reparation av vänster fram och bakvagn, det var lite synd.

Fredrik lär sig noter mer och mer.
Jag tycker att Fredrik har lärt sig bra att lyssna och åka efter noter. Till att börja med åkte han nog på det han såg. På slutet har han lärt sig hur man läser noter. Han lyssnar på om det är minus eller plus på svängen, det tycker jag är roligt! Annars är bilen vi åker i riktigt snabb, det är en vinnarbil!

Rally ute, konst inne.
Karin Pettersson visar sin konst i Ateljén, 29-30-31:e mars mellan 11–17. Det är akvareller, mest abstrakta motiv.

Ute visar Fredrik Karlsson sin Volvo 940 HB, långfredagen 29 mars, 11–17 där också en Lancia Delta Integrale och en Mitsubishi Mirage ses på garageuppfarten.
- Välkommen till Ateljé Vallnäsvägen 2 i Örebro, hälsar Karin och Nils-Brage Pettersson.

© Nils-Brage Pettersson
Fredrik Karlsson i sin ”cockpit”, här kamperar han med Ove Persson. Via den 5 växlade MPG lådan skickar han kraften bakåt till de avlastade drivaxlarna. Svenska rallycupen är målet i år + lite andra tävlingar. Härmed önskas volvobesättningen lycka till! Foto: Nils-Brage Pettersson.

© Nils-Brage Pettersson
I Ateljén under påsk utställningen 2023. Foto: Nils-Brage Pettersson.

Läs också:
»
Andre utställare klar i långfredagens Konst & Rally, SM ledande Mitsubishi Mirage.
» Förste utställare klar till långfredagens Konst & Rally, en Lancia Delta Integrale GrA!

Publicerad: 2024-03-16 18:47


Semenuk gör VM debut, kör Toyota GR Yaris Rally2 i TET Rally Latvia.
© Subaru Motorsports USA.Kanadensaren Brandon Semenuk gör sig redo för VM debut, han tävlar för Subaru Motorsports USA i det Amerikanska mästerskapet och har ett par titlar i bagaget.

Nu är 33-åringen anmäld till det Lettiska VM rallyt som körs i juli, där kommer han ihop med co-driver Keaton Williams köra en Toyota GR Y...

Publicerad: 2024-06-23 18:34


Paraguay tar plats i WRC kalendern 2025.
© Hyundai Motorsport.Efter beskedet att Saudiarabien tar plats i WRC kalendern är det nu också klart att Paraguay tar en WRC deltävling, ett flerårigt avtal är skrivet och landet kommer ses i kalendern redan nästa säsong.

Landet börjar bli en allt större rallynation - förra året kördes en kandidat tävling med FIA på ...

Publicerad: 2024-06-23 17:27


Heikkilä körde hem helgens San Marino Rally.
© emotorsport.seDet Italienska grusmästerskapet är populärt med tävlande från flera nationer, en som kör i år är finske Mikko Heikkilä med Toyota GR Yaris Rally2.

Finländare vann premiären under senvintern, rullade ur den andra tävlingen och blev femma i den tredje - i helgen San Marino Rally där det på nytt ble...

Publicerad: 2024-06-23 09:27


Andervang sjua i Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
© emotorsport.seHolländska Acon-Van der Spek Vechtdal Rally från Hardenberg innebar totalt tio sträckor där flera användes både två och tre gånger under lördagen. Närmare 12 mil special och det var Svenskt på startlinjen, Stig Andervang och Johan Findhammer i Hyundai i20 Rally2 körde stabilt.

Flera tredje och fj...

Publicerad: 2024-06-23 08:50


Madsen överlägsen i Mascot Rally Herning, växellådsproblem för Helin i ledning.
© Stefan Helin.Mascot Rally Herning som tredje deltävling i Danska Mästerskapet, Kenneth Madsen i Citroen C3 Rally2 var vassast totalt, han tog hem sträckseger på samtliga tio sträckor och vann rallyt stort.

Vid målgång 1:16,7 minuter ned till tvåan Ib Kragh i Hyundai i20 N Rally2, han hade då varit tvåa på all...

Publicerad: 2024-06-22 18:18


Paddon klart snabbast på hemmaplan i Southern Lights Rally.
© emotorsport.seFrån Sverige hem till Nya Zeeland för Hayden Paddon som på hemmaplan satte sig i egna familjeteamets Hyundai i20 Ap4 och körde Southern Lights Rally. Totalt tio sträckor i rallyt med start på fredagen och målgång lördag lokal tid i tredje deltävlingen för nationella mästerskapet.

Hayden och co-dr...

Publicerad: 2024-06-22 13:15


Sesks visar Puma Rally1 inför WRC starter i Polen och Lettland.
© M-Sport.Vi såg Martins Sesks köra in som sexa totalt i Bauhaus Royal Rally of Scandinavia med en Toyota GR Yaris Rally2 förra helgen.

Dagar efter testade han Ford Puma Rally1 och det är den bilen han i veckan gör WRC debut med, 24-årige Lettländaren har fått en drömchans av M-Sport och WRC Promotorn som ...

Publicerad: 2024-06-22 06:48


Svenskt i lördagens Mascot Rally Herning och Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
© Stefan Helin.Midsommarhelgen innebär rallyfritt i Sverige, de som är rallysugna får styra utomlands vilket Lucas Helin och Mikael Kjellgren gjort med sin Opel Corsa OPC. De åker Danska Mascot Rally Herning som ingår i nationella mästerskapet, Arlövs Erik Christensen kör också rallyt i Volvo 240 - totalt 10 sträc...

Publicerad: 2024-06-22 06:29


Förändringar i resultatlistan för Bauhaus Royal Rally of Scandinavia - Legends.
© emotorsport.seUnder torsdagen kom en ny resultatlista för Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, redan under lördagen, sista tävlingsdagen, stod det klart att något var fel men resultaten stod sig och priserna delades ut. Vinnaren Arne Rådström är kvar, men bakom har det skett förändringar.

Tidigare tvåan Mats Pe...

Publicerad: 2024-06-21 13:43


Kalle Rovanperä kör på hemmaplan i Secto Rally Finland.
© Toyota Gazoo Racing.Kalle Rovanperä och Sebastien Ogier alternerar om tredjebilen i Toyota Gazoo Racing - även om de båda körde favorittävlingen i Portugal. För Sebastien Ogier är det fem starter om kommande deltävling i Polen räknas in, sedan tidigare Monte Carlo, Kroatien, Portugal och Italien.

Tävlingarna för fra...

Publicerad: 2024-06-21 09:02


Tidigare nyheter:
Sesks visar Puma Rally1 inför WRC starter i Polen och Lettland.
Svenskt i lördagens Mascot Rally Herning och Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
Förändringar i resultatlistan för Bauhaus Royal Rally of Scandinavia - Legends.
Kalle Rovanperä kör på hemmaplan i Secto Rally Finland.
Karta, så körs Rally Magic på Höljesområdet.
Helin och Christensen flaggar Svenskt i lördagens Danska Mascot Rally Herning.
Dags för Skilling 500, 52:a upplagan nästa lördag.
Jörgen Joons godkänd notskrivare för Rally-SM.
Andervang i lördagens Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
Italienska grusmästerskapet i helgen för Royal Rally tvåan.
Video, Sesks testar Ford Puma Rally1.
Däckmästerskapet i Rally EM serien, Michelin leder.
Rally Anderslöv inleder Bilsport Rally Cup 2025.
Foto från start till mål av Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördagen från fem specialsträckor!
Det närmar sig Hästkraftshelg i Årjäng, vem blir värst i Marknadsbacken?
Foto från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, fredag med tre sträckor & service.
Snabbt Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, siffror från årets rally.
Foto från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, torsdag med kval, shakedown, service, invigning och ss1.
Griebel vann Rallye ADAC Mittelrhein, Simon snabb i Rally4-klassen.
Foto från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, onsdag.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Månadens mest lästa:
» Mycket rally i tv-rutan - SVT sänder 12 sträckor från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia.
» Liljegren och Hovind, SM vinnare i 2wd under Rally Uppland.
» Listan gallrad, 50 namn klara för SM Veckans rallysprint i Västerås.
» Himlarace i helgen, se backeliten göra upp - Stig Blomqvist föråkare i Audi S1.
» Startlistan, dessa 18 ekipage kör Royal Rally Legend.
» Träning, kval och shakedown på Galtryggen - start 11:00.
» Överklagade beslut sätter stopp för Bresontrofen.


Mest lästa nyheter:
»
Upplev Rally & Konst i Järnboås - tavlor, keramik, bilar och rallyåkare!
»
Åk Rally Swedens sträckor direkt i datorn, spännande teknik ger dig möjligheten.
»
SM Sprinten inställd, hela SM veckan ställs in p.g.a. Corona smittan.
»
Följ avslutningen på Rally Turkey Marmaris, så körs söndagen.
»
Följ Elektrikerna Marknadsnatta - här säljs Karta och Program.
»
Bouffier tar plats hos Hyundai - bildar team med Hänninen.
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Rallyåkaren Ingvar Carlsson har gått bort.
»
De nya rallybilarna - R5 reglementet hett bland tillverkarna.
»
TV-tider för veckans Monte Carlo Rally.
»
Efterlysning på stulen rallybil, Volvo 240.
»
Emiltrofén ställs in - tufft för Bilsport RallyCup och Rallyklassikerna.
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Häftiga Abarth Rally Cup går mot 2020, stora och enkla prispengar att samla.
»
Ove ´Påven´ Andersson omkom i bilolycka.
»
Rally EM kalendern presenterad för 2020.
»
Rally på TV ikväll, Topdriver.
»
WRC sändningar gratis på nätet, men svårare att se på TV?
»
SVT direktsänder 6 av 10 specialsträckor i Arctic Rally Finland!
»
Tider, Resultat och Info om Monte Carlo Rallyt.


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.