Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
MaxSport   

   
Trendab AB   

   
SA Tech AB   

   
Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Tomas Åkesson Teknis MC. Det här är inte vilken bil som helst! Årsmodell 1988 och modifierad till tävlingsbil tidigt 90-tal. Därefter är hela ekipaget uppdaterat till en kopia av Marko Alens vinnarbil i RAC-rallyt 1988.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
En åtta ventilers twin-cam med Garret turbo, laddkylare och Marelli motorstyrning borgar för 250–275 hk. Motorn är uppdaterad inför 2024. Kompressionen höjd, förbränningsrum och ventiler iordninggjorda, nya kamaxlar, spridare. Tomas visar de gamla kamaxlarna. Under de röda kåporna nya fräscha högpresterande kamaxlar! Också skymtar stabiliseringsstaget mellan stötdämpartornen.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Tomas Åkesson visar hasplåten som snart ska på. – Den har jag gjutit, det är en fabrikskopia. Den är gjord i kevlar + förstärkningsplåtar och väger 4–5 kilo?

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
En 60 liters säkerhetstank tar upp mesta platsen där bak. En certifierad Vålberg bur börjar bak vid stötdämpartornen, går genom karossen och fram till främre stötdämpartornen. Burens fästen i golv o torn är svetsade. Stabiliseringsstag mellan stötdämpartornen.
Förste utställare klar till långfredagens Konst & Rally, en Lancia Delta Integrale GrA!

- Jag har ägt bilen i dryga 10 år, berättar Tomas Åkesson då jag besöker honom i hans supergarage under jorden! För att göra en lång historia kort så hittade jag bilen på Blocket 2012 och den fanns nere i Vara. Jag och min grabb Mårten åkte dit, men var snabbt hemma igen! Den såg ”inte” bra ut då den stod där på logen. Innan hade den stått utomhus med mossa på taket!

Dök upp igen på Blocket.
Ett halvår senare dök den upp på Blocket igen, till bättre pris. Jag beslutade mig för att åka till Vara igen. Jag tog med mig kärran. Jag provade bilen och den gick som tusan i 5 minuter, sedan mycket sämre? Men jag visste vad det var för fel och köpte Lancian i alla fall!

Världens framgångsrikaste rallybil,
- Tror Stig-Åke Robertsson som precis kommit på besök i garaget.
Felet var vevaxelsensorn. Är det inte rätt avstånd går motorn jättekonstigt. Det var för högt avstånd! Jag fräschade till bilen när jag kom hem och körde några tävlingar. Sedan plockade jag ner bilen totalt för genomgång och 2016 blev den klar. Jag tog hit en besiktningsman, FIA tekniker, för att få den historiskt klassad. Tänkte åka Midnattssolsrallyt 2017. Men papperna kom aldrig, det tog 8 månader från Paris? Det fick ställas in.

Dekalsats från England.
Men först skulle bilen lackeras vit. Det gjorde Kenneth Karlsson i Närkes Kil, han är billackerare och gammal kompis. Vi lackade också silverfärg i kupén, precis som fabriksbilarna. Därefter var det dags att få på dekalerna/stripsen, det var svårt. Ja riktigt svettigt, jag höll på en vecka.

Gick klockrent hela 2017.
Jag vann historiska klassen J2 som den här bilen går i. Jag visste, den höll ett helt år och bara gick o gick! Jag bestämde att inför 2018 då ska motorn uppdateras riktigt, sedan ska vi ta i ordentligt! Jag beställde kamaxlar från England, men fick fel. Så började det krångla … Jag la ner det hela, för rallysäsongen var redan igång.

2018 o 2019 en prövning, likaså Pandemiåret 2020.
Men började tävla trots allt, men då kom felen. Mellandiffen gick sönder, bränslepumpar trasiga. Blev tvåa efter Anders Söderberg i klassiska. Hyfsat resultat i alla fall! 2019 skulle midnattssolsrallyt gå i Örebro! Jäklar vad kul, men då tog KAK bort fyrhjulsdrivna bilar ur tävlingen. Fick inte vara med, då tog jag fram Escorten istället. Hann åka två vintertävlingar 2020 med Deltan innan pandemin kom, därefter blev den ståendes.

Välkomna i Påskhelgen - rally på långfredagen.
Karin Pettersson visar sin konst i Ateljén, 29-30-31:e mars mellan klockan 11–17.
Det är akvareller, mest abstrakta motiv, många målade på stonepaper.

Tomas Åkesson visar sin Lancia Delta Integrale Gr A, långfredagen 29:e mars klockan 11–17.
- Varmt välkommen till Ateljé Vallnäsvägen 2 i Örebro hälsar Karin och Nils-Brage Pettersson

© Nils-Brage Pettersson
Karin Pettersson visar sin konst i Ateljén, det är akvareller, mest abstrakta motiv, många målade på stonepaper. Foto: Nils-Brage Pettersson.

© Nils-Brage Pettersson
Glädjande kommer Teknis MC:s Lancia-förare Tomas Åkesson vara på plats hela långfredagen under ”Konst & Rally i påsk. Det här är en kille som har lång erfarenhet av rallykörning, bilbyggande och kunskap av att lösa allehanda tekniska problem. Foto: Nils-Brage Pettersson.

Publicerad: 2024-03-06 19:44


Semenuk gör VM debut, kör Toyota GR Yaris Rally2 i TET Rally Latvia.
© Subaru Motorsports USA.Kanadensaren Brandon Semenuk gör sig redo för VM debut, han tävlar för Subaru Motorsports USA i det Amerikanska mästerskapet och har ett par titlar i bagaget.

Nu är 33-åringen anmäld till det Lettiska VM rallyt som körs i juli, där kommer han ihop med co-driver Keaton Williams köra en Toyota GR Y...

Publicerad: 2024-06-23 18:34


Paraguay tar plats i WRC kalendern 2025.
© Hyundai Motorsport.Efter beskedet att Saudiarabien tar plats i WRC kalendern är det nu också klart att Paraguay tar en WRC deltävling, ett flerårigt avtal är skrivet och landet kommer ses i kalendern redan nästa säsong.

Landet börjar bli en allt större rallynation - förra året kördes en kandidat tävling med FIA på ...

Publicerad: 2024-06-23 17:27


Heikkilä körde hem helgens San Marino Rally.
© emotorsport.seDet Italienska grusmästerskapet är populärt med tävlande från flera nationer, en som kör i år är finske Mikko Heikkilä med Toyota GR Yaris Rally2.

Finländare vann premiären under senvintern, rullade ur den andra tävlingen och blev femma i den tredje - i helgen San Marino Rally där det på nytt ble...

Publicerad: 2024-06-23 09:27


Andervang sjua i Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
© emotorsport.seHolländska Acon-Van der Spek Vechtdal Rally från Hardenberg innebar totalt tio sträckor där flera användes både två och tre gånger under lördagen. Närmare 12 mil special och det var Svenskt på startlinjen, Stig Andervang och Johan Findhammer i Hyundai i20 Rally2 körde stabilt.

Flera tredje och fj...

Publicerad: 2024-06-23 08:50


Madsen överlägsen i Mascot Rally Herning, växellådsproblem för Helin i ledning.
© Stefan Helin.Mascot Rally Herning som tredje deltävling i Danska Mästerskapet, Kenneth Madsen i Citroen C3 Rally2 var vassast totalt, han tog hem sträckseger på samtliga tio sträckor och vann rallyt stort.

Vid målgång 1:16,7 minuter ned till tvåan Ib Kragh i Hyundai i20 N Rally2, han hade då varit tvåa på all...

Publicerad: 2024-06-22 18:18


Paddon klart snabbast på hemmaplan i Southern Lights Rally.
© emotorsport.seFrån Sverige hem till Nya Zeeland för Hayden Paddon som på hemmaplan satte sig i egna familjeteamets Hyundai i20 Ap4 och körde Southern Lights Rally. Totalt tio sträckor i rallyt med start på fredagen och målgång lördag lokal tid i tredje deltävlingen för nationella mästerskapet.

Hayden och co-dr...

Publicerad: 2024-06-22 13:15


Sesks visar Puma Rally1 inför WRC starter i Polen och Lettland.
© M-Sport.Vi såg Martins Sesks köra in som sexa totalt i Bauhaus Royal Rally of Scandinavia med en Toyota GR Yaris Rally2 förra helgen.

Dagar efter testade han Ford Puma Rally1 och det är den bilen han i veckan gör WRC debut med, 24-årige Lettländaren har fått en drömchans av M-Sport och WRC Promotorn som ...

Publicerad: 2024-06-22 06:48


Svenskt i lördagens Mascot Rally Herning och Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
© Stefan Helin.Midsommarhelgen innebär rallyfritt i Sverige, de som är rallysugna får styra utomlands vilket Lucas Helin och Mikael Kjellgren gjort med sin Opel Corsa OPC. De åker Danska Mascot Rally Herning som ingår i nationella mästerskapet, Arlövs Erik Christensen kör också rallyt i Volvo 240 - totalt 10 sträc...

Publicerad: 2024-06-22 06:29


Förändringar i resultatlistan för Bauhaus Royal Rally of Scandinavia - Legends.
© emotorsport.seUnder torsdagen kom en ny resultatlista för Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, redan under lördagen, sista tävlingsdagen, stod det klart att något var fel men resultaten stod sig och priserna delades ut. Vinnaren Arne Rådström är kvar, men bakom har det skett förändringar.

Tidigare tvåan Mats Pe...

Publicerad: 2024-06-21 13:43


Kalle Rovanperä kör på hemmaplan i Secto Rally Finland.
© Toyota Gazoo Racing.Kalle Rovanperä och Sebastien Ogier alternerar om tredjebilen i Toyota Gazoo Racing - även om de båda körde favorittävlingen i Portugal. För Sebastien Ogier är det fem starter om kommande deltävling i Polen räknas in, sedan tidigare Monte Carlo, Kroatien, Portugal och Italien.

Tävlingarna för fra...

Publicerad: 2024-06-21 09:02


Tidigare nyheter:
Sesks visar Puma Rally1 inför WRC starter i Polen och Lettland.
Svenskt i lördagens Mascot Rally Herning och Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
Förändringar i resultatlistan för Bauhaus Royal Rally of Scandinavia - Legends.
Kalle Rovanperä kör på hemmaplan i Secto Rally Finland.
Karta, så körs Rally Magic på Höljesområdet.
Helin och Christensen flaggar Svenskt i lördagens Danska Mascot Rally Herning.
Dags för Skilling 500, 52:a upplagan nästa lördag.
Jörgen Joons godkänd notskrivare för Rally-SM.
Andervang i lördagens Acon-Van der Spek Vechtdal Rally.
Italienska grusmästerskapet i helgen för Royal Rally tvåan.
Video, Sesks testar Ford Puma Rally1.
Däckmästerskapet i Rally EM serien, Michelin leder.
Rally Anderslöv inleder Bilsport Rally Cup 2025.
Foto från start till mål av Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördagen från fem specialsträckor!
Det närmar sig Hästkraftshelg i Årjäng, vem blir värst i Marknadsbacken?
Foto från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, fredag med tre sträckor & service.
Snabbt Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, siffror från årets rally.
Foto från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, torsdag med kval, shakedown, service, invigning och ss1.
Griebel vann Rallye ADAC Mittelrhein, Simon snabb i Rally4-klassen.
Foto från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, onsdag.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Månadens mest lästa:
» Mycket rally i tv-rutan - SVT sänder 12 sträckor från Bauhaus Royal Rally of Scandinavia.
» Liljegren och Hovind, SM vinnare i 2wd under Rally Uppland.
» Listan gallrad, 50 namn klara för SM Veckans rallysprint i Västerås.
» Himlarace i helgen, se backeliten göra upp - Stig Blomqvist föråkare i Audi S1.
» Startlistan, dessa 18 ekipage kör Royal Rally Legend.
» Träning, kval och shakedown på Galtryggen - start 11:00.
» Överklagade beslut sätter stopp för Bresontrofen.


Mest lästa nyheter:
»
Upplev Rally & Konst i Järnboås - tavlor, keramik, bilar och rallyåkare!
»
Åk Rally Swedens sträckor direkt i datorn, spännande teknik ger dig möjligheten.
»
SM Sprinten inställd, hela SM veckan ställs in p.g.a. Corona smittan.
»
Följ avslutningen på Rally Turkey Marmaris, så körs söndagen.
»
Följ Elektrikerna Marknadsnatta - här säljs Karta och Program.
»
Bouffier tar plats hos Hyundai - bildar team med Hänninen.
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Rallyåkaren Ingvar Carlsson har gått bort.
»
De nya rallybilarna - R5 reglementet hett bland tillverkarna.
»
TV-tider för veckans Monte Carlo Rally.
»
Efterlysning på stulen rallybil, Volvo 240.
»
Emiltrofén ställs in - tufft för Bilsport RallyCup och Rallyklassikerna.
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Häftiga Abarth Rally Cup går mot 2020, stora och enkla prispengar att samla.
»
Ove ´Påven´ Andersson omkom i bilolycka.
»
Rally EM kalendern presenterad för 2020.
»
Rally på TV ikväll, Topdriver.
»
WRC sändningar gratis på nätet, men svårare att se på TV?
»
SVT direktsänder 6 av 10 specialsträckor i Arctic Rally Finland!
»
Tider, Resultat och Info om Monte Carlo Rallyt.


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.