Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   
MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   
SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Richard Åndberg.
© Richard Åndberg.
Richard på kontoret, trivs med Toyota Yaris för grupp H klassen.

© Richard Åndberg.
© Richard Åndberg.
En tuff bil, Toyota Yaris för grupp H klassen gjorde debut förra året, nu ses Richard anmäld till nya tävlingar under våren.

© Richard Åndberg.
© Richard Åndberg.
Ett kul kontor, välstädat och rent med stor display och en panel med knappar bredvid förare ihop med växelspak och handbroms.

© Richard Åndberg.
© Richard Åndberg.
Den SM vinnande Toyota Corolla jämfört med den förhållandevis nya Toyota Yarisen, baserad på 2017 års modell. Två generationer där ägaren berättar om skillnaderna mellan bilarna.
Utmanare i grupp H, Åndberg berättar mer om nya rallybilen, Toyota Yaris.

När "nya grupp H" kom väntade rallyfolket att det skulle kommer ut nya bilar i skogen. Intresset var kanske ändå inte så stort som många tidigare trodde, det är mest gamla modeller som fortfarande poppar upp. Men det finns undantag, ett är den Toyota Yaris som såg dagens ljus under 2022.

Det är bröderna Åndberg från SMK Nyköping, Richard och Robert som setts med den vita Toyota Yarisen, bilen har mest gått sprintar under hösten vilket gjort att många ännu inte fått en skymt av bilen. Därför låter vi nu ägarna själva berätta lite mer.
- Bilen byggdes på en helt ny Toyota Yaris originalbil av 2017 års modell, den rensades, vattenblästrades och kördes till Per-Olof "Poppo" Persson på KBT Safety i Köping.
- Där byggde allt från buren till alla extra fästen, hjulupphängningen och dess väldigt noggranna uträkning på fjädringsgeometrin i bilen.

Bra fjädringsväg på Yarisen.
Det är också där vi hittar lite av vad som ses vara en fördel mot konkurrenterna i klassen.
- Här är det enligt "Poppo" som den stora skillnaden mot t.ex. Toyota Corollan finns, det är längre fjädringsväg och bättre geometri på in och utfjädringen både fram och bak. Bilen har också 20mm längre hjulbas än Corollan och just denna är lite bredare än min förra Corolla.
- Vikten är 1090kg, minimivikten är 1080kg på dessa 2-liters bilar i Grupp HB.

Men efter besöket hos KBT drog bilen till nya händer.
- Efter Poppos allt jobb har Richard Eliasson på Sellholm och bilens förre ägaren Fredrik Alsdal byggt ihop den efter konstens alla regler, och de har inte prutat på något.

Många godbitar under skalet.
Det låter faktiskt som att det nästan är ett fabriksbygge med de bästa prylarna. Där finns Öhlins ben, Sadev 6 växlad låda, Tibuc framvagn, Ferrita avgassystem, Alcon Rally2 bromsar med flytande skivor.
- Det Poppo, Rickard Eliasson och Alsdal har snickrat ihop under fyra års tid är ett fantastiskt bygge, men den är inte färdig än. Det kommer krävas mer utprovning, redan nu har Kristian Johansson på KJM Service gjort om fjäderbenen då vi tyckte den kändes "struttig" bak och lite dålig traction med grusdäck.
- Det blir spännande att se hur den känns efter ombyggnaden, efter nyår var bilen hos bröderna Thörjesson i Småländska Fridafors för ombyggnad av motorn. De ska installera variabelt insug och avgas på ventilsystemet. Det sitter på från början på dessa "black-top" motorer, men man valde att ta bort det vid byggnation. Jag tycker att finns det, då ska det också fungera. Det ger ett mycket bättre register än det är nu med maxeffekt 280hk vid varvtal på 8´300, det är alldeles för mycket för en gammal gubbe att varva.

Det innebär att när nästa start sker är bilen finslipad än mer.
- När alla dessa bitar faller på plats då blir detta bra, jäkligt bra helt enkelt, förklarar Richard och fortsätter.

Yarisen, lite som att titta på en kattunge.
Nu har vi redan hört om en del ombyggnationer och justeringar som gjorts, men hur var bilen att köra jämfört med t.ex. den vassa Toyota Corolla du senaste körde?
- Efter ett uppehåll på 15 år och att då sätta sig i Robin Sandbergs SM-vinnande Corolla var som att lära sig cykla igen, men så otroligt lättkörd den var så jag hittade skapligt fort in i det igen.
Och när du hittat tempot var det dags att sälja.
- Ja det låter säkert helt galet för många. Till mitt försvar, när vi var uppe hos Fredrik och tittade på Yarisen var det som att titta på en kattunge, med andra ord, man åker inte därifrån tomhänt.
- Efter lite övertalning av lillebror Robert som också är ägare av bilen så bytte vi bil med Alsdal, vi testade direkt på motorbanan hemma i Nyköping efter hemkomst och kände att det är bra effekt och som natt och dag mot Corollan i reaktionen i chassit. Styr du med Yaris, då styr det direkt.
Eller som Alsdal säger.
- Är lite R5-känsla i körningen med Yarisen.

Men vad skiljer i övrigt?
- Det tar lite tid att vänja sig vid att sitta i baksätet och köra, sedan inget överhäng bak och man känner minsta lilla sladd direkt. Kanske inte optimalt när man som jag vill köra mer på framhjulen och extremt understyrt.

Vad händer 2023?
Många är ju väldigt nyfikna på bilen, vad är planen att köra 2023?
- Jag kommer att köra Back-SM samt någon tävling i Asfalts-SM, men jag ska också försöka våga mig ut i skogen i hemmatävlingen Gästabudstrofen är tanken.
- Robert som nu blivit A-förare skall köra Svenska Sprintserien. Sedan får vi väl se om min äldste son Max kan få testa bilen på någon sprint, han har ju varit grymt snabb med sin Peugeot i grupp F. Men det är kanske för mycket "ungdomlig entusiasm" i körningen för att pappa ska våga låna ut Yarisen, skrattar Richard och funderar.
- Eller så är jag bara rädd över att få däng av både lillebror och sonen kanske.

Du nämnde tidigt att det också fanns ett annat fenomenet när du tagit ut Yaris, vad är det?
- Vi märkte ganska omgående att när man har en ny och lite tuffare bil, då kommer förfrågningarna om att hyra den, och det är inte alls oss emot.
- Det vore extremt kul att se bilen i händerna med en snabb chaufför i skogen, t.ex. till Rally Lima hade vi funderingar på under vintern. Haft kontakt med ett par stycken som hade långt gående planer på att hyra den. Den ena var en väldigt snabb Småländsk rallyjunior vilket hade varit väldigt intressant att få sett i Lima. Jag hoppas och tror att det blir något framöver för honom i Yarisen, avslutar Richard på snacket kring Toyotan, men det finns mer intressant i garaget så vi har all anledning att återkomma.




Publicerad: 2023-03-21 18:58






Uppladdning inför långfredagens Konst & Rally i Örebro.
© Nils-Brage Pettersson.Förberedelserna i Örebro pågår för fullt inför påskhelgen, där är det dags för påskutställning med både rallybilar och konst hos Karin och Nils-Brage Pettersson.
Vi får se hur vädret kommer att bli, men jag är härdad. På ”Konst & Rally” vare sig det är under konstrundan Ljusstråk i Bergslagen, elle...

Publicerad: 2024-03-27 22:05


SS1 i Safari Rally idag på förmiddagen.
© Oliver Solberg Rally.Efter onsdagens shakedown väntar en lugn rallystart i Safari Rally Kenya, klockan 10:26 Svensk tid körs den 4,84km långa Super Special Kasarani som inleder rallyt.

En mjukstart mot vad som väntar i helgen med 36 mil på riktigt besvärliga vägar, vi kan dock väntas se sträckor som stryks, både unde...

Publicerad: 2024-03-27 21:54


Gallring till Rally Anderslöv, en klass har plockats bort.
© emotorsport.seDet slutade på 140 ekipage till Rally Anderslöv, anmälan stängde under tisdagens kväll till Bilsport Rally Cups premiär 2024.

Redan tidigare stod det klart att en eventuell gallring skulle ske genom att en eller två klasser, beroende på storlek skulle helt lyftas bort från tävlingen, d.v.s. en el...

Publicerad: 2024-03-27 21:27


M-Sport satsar på ERC - full säsong med Jon Armstrong.
© emotorsport.se Irländaren Jon Armstrong är hårt knuten mot M-Sport genom karriären, nu tas nästa steg när de tillsammans gör en satsning på FIA ERC, EM serien.

Jon och M-Sport gör en gemensam satsning på en full EM säsong 2024, det innebär att de båda parterna i juni kommer till Sverige för Bauhaus Royal Rally...

Publicerad: 2024-03-27 14:04


Östberg och Barth i full ERC satsning med Citroen C3 Rally2.
© emotorsport.seIgår presenterade Hayden Paddon att han ska försvara sitt EM guld från 2023, idag presenterar Mads Östberg att han ihop med Patrik Barth gör en ny satsning och blir en stor konkurrent mot Hayden.

Det Norsk/Svenska ekipaget kommer köra full säsong med Citroen C3 Rally2 ihop med Tagai Racing Techno...

Publicerad: 2024-03-26 20:01


Rovanperä och Neuville delade tid på shakedown, dubbelt Svenskt i WRC2 toppen.
© Oliver Solberg Rally.Shakedown avverkad inför Safari Rally Kenya, tre åk, minst, för Rally1 ekipagen där Kalle Rovanperä och Thierry Neuville delade snabbaste tid över 5,4km långa Loldia sträckan.

Tre tiondelar efter var Esapekka Lappi medans Elfyn Evans som fyra var sekunden från dem snabbaste. Ott Tänak, Adrien Fou...

Publicerad: 2024-03-26 19:58


Svenskt till tjeckiska Historic Vltava Rallye i april.
© Anders Johnsen.Andra deltävlingen i FIA European Historic Rally Championship, EM serien för historiska bilar. Tjeckien med Historic Vltava Rallye från Klatovy den 19-20:e april. Anmälningarna har börjat trilla in och bland de 40-talet för historiska rallyt finns två Svenska ekipage.

Anders och Ingrid Johnsen gö...

Publicerad: 2024-03-26 19:57


Torsdagsrally i Danmark - flera Svenska ekipage med och krigar.
© emotorsport.sePå skärtorsdagen, som är helgdag i Danmark, inleds danska Yokohama Mästerskapet, avdelning öst med tävling hos Brøndby Motor Club. Det är kortare sprintar på asfalt som gäller och allt som oftast med Svenska deltagare, så även i Påskens premiär med totalt 60-talet bilar. Det blir cirka 4 mil totalt,...

Publicerad: 2024-03-26 19:48


WebTV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya, start 8:00.
© Oliver Solberg Rally.Onsdag morgon klockan 08:01 Svensk tid inleds Safari Rally Kenya med shakedown, det är 5,4km långa Loldia som körs där de tävlande får testa gränserna mot den Kenyanska tuffa naturen.

Tre rundor för Rally1 ekipagen och fritt för övriga väntar, resultaten går live, lika så sänder WRC Promotorn liv...

Publicerad: 2024-03-26 19:44


Imorgon klockan 8:00, TV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya.
© Skoda Motorsport. Upplägget för Safari Rally Kenya är lite justerat mot standard, här med shakedown redan onsdag morgon. Lokal tid klockan 10, svensk tid klockan 8 rullar Thierry Neuville ut för start på 5,4km långa sträckan Loldia.

Han följs bakåt i VM tabellens ordning under första rundan där Rally1 och Rally2 ...

Publicerad: 2024-03-26 17:48


Tidigare nyheter:
Torsdagsrally i Danmark - flera Svenska ekipage med och krigar.
WebTV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya, start 8:00.
Imorgon klockan 8:00, TV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya.
Andervang och Felke om helgens seger i Tyskland.
Paddon ska försvara EM guldet, återvänder till Sverige.
Dags för Safarirallyt, se Shakedown, Startfält, Tidsplan, TV-tider m.m.
Högt tryck på Rally Anderslöv, så går en eventuell gallring till.
Startlistan för WRC Croatia Rally, 68 tävlande - Andersson ende Svensk.
Sex WRC arrangörer klara för 2025, 15 länder jagar de 7-8 sista platserna.
Rally-TV i påsk, så sänds WRC Safari Rally Kenya.
Hansen klasstvåa i Holländska Zuiderzee Rally.
Storseger för Andervang i Tyska ADMV Rallye Lutherstadt Wittenberg.
Ingram vann brittiska rallypremiären.
Frank Tore Larsen söker revansch i Bauhaus Royal Rally of Scandinavia.
Oliver Solberg vill nå toppen, jagar poäng i veckans Safari Rally Kenya.
Rally SM i Tierp, Rally Uppland bjuder in Appendix K.
Fagersta MK laddar för Nattkröken - Historiska, DM och 7-klubbars, 5,5 mil fantastiska rallyvägar väntar.
Följ Hansen, Andervang och Brittiska Mästerskapet.
Andervang segerfavorit i tyska Rallye Lutherstadt Wittenberg.
Hansen ses i lördagens Holländska Zuiderzee Rally.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Safari Rally Kenya 27-31/03


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.